Behind The Bar

Η ιστορία του κοκτέιλ ξεκινά στις αρχές του 19ου αιώνα . Από τις αρχές της δημιουργίας του ήταν ένα προϊόν πολυτελείας και δεν θα γινόταν να μην είχε το ανάλογο σερβίρισμα. Διάφορα ποτήρια χρησιμοποιήθηκαν και χαθήκαν μέσα στους αιώνες στα όποια σερβιρίστηκαν κοκτέιλ. Γυάλινα , μεταλλικά , ξύλινα , πήλινα , κρυστάλλινα , σκαλιστά , με πόδι ή χωρίς, με χερούλι κ.ο.κ. Όλα είχαν όμως τον ίδιο σκοπό, να αναδείξουν το προϊόν…. είτε τα χρώματα του είτε τα αρώματα του είτε να το κάνουν πιο θελκτικό από θέμα εμφάνισης ….  Αρκετά επιβίωσαν έως τις μέρες και θεωρούνται must  για κάποιο κοκτέιλ διατηρώντας την παράδοση, άλλα απλά εξυπηρετούν πολύ πρακτικά τον σκοπό τους. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε εκείνα που κάθε Cocktail Bar οφείλει να έχει.

Martini ή Cocktail Glass

Το κλασικό ποτήρι του κοκτέιλ. Ένα κομψό σε σχήμα V με ψήλο πόδι ποτήρι.  Έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Τέχνης Décoratifs et Industriels Modernes στο Παρίσι, το 1925.Χρησιμοποιείτε παγωμένο και σερβίρετε χωρίς πάγο.

Χωρητικότητα 170 έως 200 ml

Coupe

Άλλο ένα παραδοσιακό ποτήρι του κοκτέιλ που ο μύθος θέλει να έχει πάρει το σχήμα του από το στήθος της Μαρίας Αντουανέτας. Χρησιμοποιείτε παγωμένο και σερβίρετε χωρίς πάγο.

Χωρητικότητα 200 ml

Old-Fashioned

Κοντό ποτήρι με στιβαρό πάτο που έχει πάρει το όνομα του από το ομώνυμο κοκτέιλ. Σερβίρετε με πάγο ,ιδανικό και για ένα whisky σκέτο με πάγο.

Χωρητικότητα 320 ml

Double Old-Fashioned

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ποτήρι Old-Fashioned με μεγαλύτερη χωρητικότητα. Ενδείκνυται για συνταγές με περισσότερα συστατικά και τριμμένο πάγο.

Χωρητικότητα 350 έως 470 ml

Highball

Ψήλο και στενό ποτήρι όχι πολύ μεγάλης χωρητικότητας που προτείνεται κύριος για Build τεχνικής  μίξεις. Σερβίρετε με πάγο.

Χωρητικότητα 210 έως 300 ml

Collins

Έχει πάρει το όνομα του από το κοκτέιλ Tom Collins. Ίδιου τύπου ποτήρι με το Highball άλλα αισθητά μεγαλύτερου μεγέθους. Σερβίρετε με πάγο τριμμένο ή κανονικό και προτείνετε για μεγάλης ποσότητας συνταγές.

Χωρητικότητα 360 έως 480 ml

Margarita Glass

Ένα ποτήρι για το ομώνυμο κοκτέιλ που θυμίζει αναποδογυρισμένο sombrero. Σερβίρετε παγωμένο χωρίς πάγο με rim από αλάτι.

Χωρητικότητα 240 ml

Sling

Ένα ψήλο κομψό ποτήρι με κοντό πόδι ιδανικό για Long Drink που έχει πάρει το όνομα του από την ομώνυμη κατηγορία κοκτέιλ. Σερβίρετε με πάγο τριμμένο ή κανονικό.

Χωρητικότητα 320 ml

Toddy Glass

Ένα κομψό ποτήρι με κοντό πόδι και χερούλι. Αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες και είναι κατάλληλο για ζεστά κοκτέιλ. Έγινε διάσημο από την συνταγή του Iris Coffee. Σερβίρετε αφού από πρώτα το ζεστάνουμε με καυτό νερό.

Χωρητικότητα 255 ml

 Hurricane Glass

Ένα αρκετά μεγάλης χωρητικότητας ποτήρι με κοντό πόδι και καμπύλες .Έχει πάρει το όνομα του από τις Hurricane λάμπες και συνήθως φιλοξένει το ομώνυμο κοκτέιλ  ή κάποιο Frozen. Σερβίρετε με τριμμένο πάγο.

Χωρητικότητα 480 έως 600 ml

Pina Colada Glass

Παρόμοιου σχήματος με το Hurricane ποτήρι αλλά με μεγαλύτερο πόδι και μικρότερη χωρητικότητα. Φιλοξένει το ομώνυμο κοκτέιλ από όπου πηρέ και την ονομασία του ή κάποιο μικρότερης ποσότητας Frozen. Σερβίρετε με τριμμένο πάγο.

Χωρητικότητα 360 έως 420 ml

Flute glass

Τα Flute είναι ψηλά λεπτεπίλεπτα ποτήρια με ψήλο πόδι και μικρή χωρητικότητα ιδανικά για να φιλοξενήσουν κοκτέιλ με σαμπάνια ή κάποιο κοκτέιλ από την κατηγορία Crusta. Χρησιμοποιείτε παγωμένο και σερβίρετε χωρίς πάγο.

Χωρητικότητα  170 ml

Julep Cup

Μια παραδοσιακή μεταλλική κούπα χωρίς χερούλι στην όποια σερβίρετε το κοκτέιλ Mint Julep. Χρησιμοποιείτε παγωμένο και σερβίρετε με τριμμένο πάγο.

Χωρητικότητα 350 έως 380 ml

Mule Mug

Πρόκειται για μια χάλκινη κούπα με χερούλι στην όποια σερβίρετε το κοκτέιλ Moscow Mule. Πλέον πολλά κοκτέιλ που περιέχουν Ginger ale ονομάζονται Mule και σερβίρονται στην εν λόγο κούπα. Σερβίρετε με τριμμένο πάγο.

Χωρητικότητα 350 ml

Tiki Mug

Τα Tiki Mug είναι πήλινα σκαλιστά, σε σχήμα προσώπου συνήθως, ποτήρια με έθνικ στιλ.

Έχουν πάρει το όνομα τους από την παράδοση της Πολυνησία και φιλοξενούν τα αντίστοιχα Tiki κοκτέιλ. Χωρητικότητα 350 έως 600 ml

What's your reaction?
4Like2Love0Happy0Sad0Dislike

Leave a comment