Για την ιστορία.

Το 1923 στο Νο3 της St. James Street στο Λονδίνο, ο Σκωτσέζος καλλιτέχνης James McBey, ο Francis Berry και ο Hugh Rudd συναντήθηκαν για να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό ουίσκι που θα είναι συνώνυμο της ανακάλυψης και του ελεύθερου πνεύματος. Έτσι, γεννήθηκε το Cutty Sark, ένα Blended Scotch Whisky που έσπασε τους κανόνες, με την απαλή του γεύση και την εξαιρετική του ποιότητα. Εκείνη την εποχή, στις Η.Π.Α., ίσχυε ο νόμος της ποτοαπαγόρευσης, όπου η παραγωγή και διανομή αλκοόλ ήταν παράνομη. Ο καπετάνιος William McCoy όμως, με στόχο να πουλήσει ένα ποιοτικό και ανόθευτο ουίσκι στη αμερικάνικη αγορά, κατάφερε να εισάγει στις Η.Π.Α. το Cutty Sark, το οποίο έγινε γρήγορα το πιο αγαπητό ουίσκι στα speakeasy bars της εποχής, όπου απολαμβάνονταν mixed και σε κούπα για αποφυγή των… απροόπτων της αστυνομίας. Από τότε, το πνεύμα ανακάλυψης του Cutty Sark «ταξιδεύει» στη νύχτα, δίνοντάς της τα ποιο απρόσμενα mixes.

 Στην κίτρινη ετικέτα του, ως σήμα κατατεθέν, έχει ένα πλοίο μόνο που αυτό δεν είναι ένα τυχαίο πλοίο. Είναι το πραγματικό πλοίο “Cutty Sark” που έδωσε το όνομά του στο πασίγνωστο ουίσκι. Πρόκειται για ένα ιστιοφόρο το οποίο κατασκευάστηκε αρχικά για να μεταφέρει τσάι από την Κίνα το 1869! Αργότερα, ταξίδεψε σε όλες τις θάλασσες του κόσμου παίρνοντας θρυλικές διαστάσεις, μιας και φτιάχτηκε σε μια εποχή όπου το εμπόριο βρισκόταν στην ακμή του με τις νέες ανακαλύψεις και προϊόντα που θέλησαν οι Ευρωπαίοι να φέρουν στην ήπειρό τους.

Κατασκευαστής του ήταν ο Ηρακλής Λίντον και ιδιοκτήτης του, ο Σκωτσέζος Τζον “Τζοκ” Γουίλις, ιδρυτής της ναυτιλιακής εταιρείας “John Willis & Sons of London” ή αλλιώς “Jock Willis Shipping Line”. Ο Γουίλις συνήθιζε να «βαπτίζει» τα πλοία του με ονόματα από τα τοπωνύμια της πατρίδας του, της Σκωτίας. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, επέλεξε κάτι διαφορετικό. Το Cutty Sark λοιπόν προήλθε από το ψευδώνυμο μιας ηρωίδας μάγισσας, ονόματι Νάννυ Ντι, που εμφανιζόταν στο αφηγηματικό ποίημα του Ρόμπερτ Μπερνς “Tam o’ Shanter” το 1790. Μάλιστα, σε μια συγκεκριμένη «στιγμή» του ποιήματος και ενώ οι μάγισσες χόρευαν με το διάβολο υπό τους έντονους ήχους της γκάιντας, ο Tam βλέποντας την ακόλαστη μάγισσα με κοντό ρούχο (cutty-sark) και μένοντας άναυδος απ’ το θέαμα, έχασε τον έλεγχο και φώναξε “Well done, cutty-sark!”.

Όταν όμως το πλοίο έκλεισε τις πόρτες του το 2007 προκειμένου να επισκευαστεί, λόγω των εργασιών ξέσπασε πυρκαγιά που παραλίγο να το κάψει. Το 2012 η Βασίλισσα Ελισάβετ εγκαινίασε για άλλη μια φορά το πλοίο το οποίο λειτουργεί σήμερα ως μουσείο στην περιοχή Γκρένιτς, δίπλα στον ποταμό Τάμεση.

What's your reaction?
0Like0Love0Happy0Sad0Dislike

Leave a comment