Behind The Bar, Αποστάγματα, Για την ιστορία.

Είναι ένα κρύο βράδυ κοντά στο 1878, όταν ο Curt Mast και οι φίλοι του, όλοι ικανοί κυνηγοί, επιστρέφουν από μια επιτυχημένη εξόρμηση στο δάσος και απολαμβάνουν τη λεία τους με ένα πλούσιο δείπνο με πολύ κόκκινο κρέας. Μετά το δείπνο, ο Curt τούς προσφέρει ένα βοτανικό εκχύλισμα που πριν από λίγες μέρες είχε παρασκευάσει ο ίδιος στο εργοστάσιο κρασιού του πατέρα του, στο Wolfenbuttel της Γερμανίας. Το όνομά του ήταν Jägermeister, δηλαδή «ο άρχοντας των κυνηγών». Το σύμβολο πάνω στη φιάλη του Jägermeister, το ελάφι, δεν άλλαξε ποτέ από την πρώτη εμφιάλωση – τι κι αν έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον… αρχικό του στόχο και σήμερα είναι το όγδοο μεγαλύτερο premium spirit στον κόσμο;

Το Jägermeister βασίζεται σε μια φόρμουλα, ένα blend με genever (ιουνίπερο) και βότανα, που δημιούργησε κοντά στο 1743 ο φαρμακοποιός Petrus Boonekamp. Μετά την παρασκευή του από τον Mast, για πρώτη φορά κυκλοφόρησε στη γερμανική αγορά το 1935 και έκτοτε έχει καθιερωθεί σε 108 χώρες, συνεχίζει όμως να παράγεται μόνο εκεί, στο ίδιο εργοστάσιο στο Wolfenbuttel. Είναι ένα digestif, προϊόν μεγάλης παράδοσης από μια οικογενειακή επιχείρηση, η οποία στηρίζει τη μικρή τοπική κοινωνία, παρά την αυτοκρατορία που έχει χτίσει σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα εκχύλισμα 56 βοτάνων στη φυσική τους μορφή. Από κάθε βότανο χρησιμοποιείται διαφορετικό μέρος, δηλαδή τα άνθη, οι σπόροι, οι καρποί, οι ρίζες, τα φύλλα. Από το Βιετνάμ έρχεται ο αστεροειδής γλυκάνισος, από την Γκάνα οι φλούδες γλυκού πορτοκαλιού, το τζίντζερ από την Ινδία, η βανίλια από τη Μαδαγασκάρη, τα γαρίφαλα από την Τανζανία, το σαφράν από την Ισπανία και η κανέλα από τη Σρι Λάνκα. Τα βότανα υφίστανται ψυχρή έκθλιψη, ενώ πριν από την τελική ανάμειξη περνούν από τέσσερις αποστάξεις. Το εκχύλισμα παλαιώνει για ένα χρόνο. Κατά τη διαδικασία παρασκευής γίνονται 383 έλεγχοι ποιότητας για να ελεγχθεί η γευστική του σταθερότητα.

Η επιτυχία του οφείλεται, σίγουρα, στη μοναδική του γεύση αλλά και στο ευρηματικό μάρκετινγκ που ακολουθεί η εταιρεία. Παραδοσιακά, απευθύνεται σε όλους τους «αληθινούς ανθρώπους», έχει υψηλή ποιότητα και σαφή οδηγία: πίνεται στους -20 βαθμούς Κελσίου. Πρόσφατα το δοκιμάσαμε και σε κοκτέιλ – αντικαθιστώντας το βερμούτ σε ένα Νegroni, το έκανε πιο γλυκό. Δοκιμάστε το και με πάγο ή σε θερμοκρασία 4-8 βαθμών. Λόγω της πολυπλοκότητας και των γευστικών του εντάσεων, είναι δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί – είναι ευέλικτο. Ελαφρώς πικρό και πικάντικο, έχει αρώματα από εσπεριδοειδή και τζίντζερ. Το σίγουρο είναι πως, αν το πιεις μια φορά, δεν μπορείς να το ξεχάσεις. Λέγεται πως σε όλο τον κόσμο καταναλώνονται 97 σφηνάκια το δευτερόλεπτο. Που σημαίνει πως όση ώρα σάς πήρε να διαβάσετε αυτό το κείμενο, 11.640 σφηνάκια Jägermeister έχουν κιόλας αδειάσει.

Πηγή: oinoxoos.net

What's your reaction?
3Like5Love0Happy0Sad0Dislike

Leave a comment