Το Falernum είναι είτε ένα λικέρ σιροπιού είτε ένα μη αλκοολικό σιρόπι από την Καραϊβική. Είναι γνωστό για τη χρήση του σε τροπικά tiki ποτά. Περιέχει γεύσεις από τζίντζερ , lime , αμύγδαλο , και συχνά επίσης από γαρίφαλο ή μπαχάρι . Οι εκδόσεις με αλκοόλ είναι γενικά χαμηλότερες στην ένταση (≅15 Vol).
Η προέλευση του falernum μπορεί να χρονολογηθεί από τον 18ο αιώνα, όταν έγινε ως punch στις περιοχές γύρω από τα Μπαρμπάντος. Γνωρίζουμε ότι το falernum ήταν και εξακολουθεί να είναι προϊόν του Μπαρμπάντος αλλά η ακριβής προέλευσή του είναι θολή. Φαίνεται να έχει αρχίσει ως λαϊκή συνταγή και ότι Bajans (οι πολίτες της Μπαρμπάντος) το έκαναν στο σπίτι, όπως οι Ιταλοί το Limoncello.
Οι αναφορές στο falernum χρονολογούνται ήδη από το 1852, όταν ο Charles William Day, στο Five Years’ Residence in the West Indies, έγραψε για «ένα είδος κρύου punch με ρούμι που ονομάζεται« falernum ». Το 1877 ένα βρετανικό αποικιακό εμπορικό κείμενο έκθεσης ορίζει το falernum ως λικέρ, παρά ως punch, “φτιαγμένο με ρούμι, χυμό lime, ζάχαρη” και ένα άρθρο της Philadelphia Inquirer από το 1896 περιγράφει ένα παρόμοιο ποτό που προέρχεται από τις Δυτικές Ινδίες, με πεύκο και πικρά αμύγδαλα.
To Όνομα
Η ιστορία προέρχεται από ένα άρθρο του New York Times που δημοσιεύτηκε το 1982 με τίτλο “Στο Lore of Barbados, Redistilled Rum”. Το άρθρο είναι ένα κομμάτι για το ομώνυμο αποστακτήριο Mount Gay . Στο τέλος του άρθρου, η συζήτηση αφορά την ανάμιξη και εμφιάλωση στο ρούμι. Μία από τις δηλώσεις του Piercy Ward, διευθυντή του εργοστασίου, είναι ότι ένας τύπος είναι για ένα λικέρ που ονομάζεται Falernum βασισμένο σε μια συνταγή παλιάς νοικοκυράς των Μπαρμπάντος. Για να αναφέρει: “Μία φορά, όταν μια γυναίκα ρωτήθηκε για τα συστατικά, απάντησε στη διάλεκτο,” Haf a learn um “-” Πρέπει να μάθουν πώς γίνεται “. Εξ ου και το όνομα..Η άλλη εκδοχή είναι ότι το Falernum πήρε το όνομά του από το αρχαίο ρωμαϊκό κρασί Falernian. Αυτό παράγονταν από την ποικιλία Αλιάνικο, η οποία με την σειρά της αναφέρεται και ως Greco.
Η εξάπλωση
Ο Ernest Raymond Beaumont Gantt, γνωστός ως Donn Beach, ο ιδρυτής του κινήματος tiki, ήρθε κατά τη διάρκεια των αναζητήσεων του στην Καραϊβική όπου γνώρισε το falernum και μαζί με τα ταξίδια του στον Νότιο Ειρηνικό, πυροδότησε την ιδέα για τα Τροπικά -Θεματικά κοκτέιλ που τώρα αναγνωρίζονται ως tiki. Ενώ το falernum ήταν ένα βασικό συστατικό σε πολλά από τα κοκτέιλ του στο Cafe του Don Don the Beachcomber, το οποίο άνοιξε το 1934 στο Χόλιγουντ, ο Don ήταν πασίγνωστος για την προσεκτική φύλαξη των συστατικών του και των συνταγών του. Το εξωτικό falernum ήταν κάτι περισσότερο από μυστικό συστατικό για το Donn Beach. Με την άνοδο της tiki κουλτούρας, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του Don του Beachcomber, της αλυσίδας Trader Vic στη Βόρεια Καλιφόρνια και άλλων μπαρ της παράδοσης αυτής, το κίνημα Tiki άρχισε να αναπτύσσει έναν δικό του κανόνα και πολλά από τα ποτά που τώρα γεμίζουν την κλασική συλλογή tiki (Zombie) βασίζονται στις γεύσεις του falernum. Με τη μείωση της tiki κουλτούρας στη δεκαετία του 1960 και του ’70, τα σχετικά προϊόντα της μειώθηκαν επίσης, και μόλις το 2000 δεν υπήρχε εμπορικά διαθέσιμο falernum στην αγορά. Μεταξύ της περιορισμένης διαθεσιμότητας του προϊόντος και της ευκολίας κατασκευής του falernum, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί μπάρμαν επέλεξαν να προχωρήσουν στη διαδρομή DIY.
Η συνταγή του Don Beachcomber, η οποία χρονολογείται από το 1937
Για την παρασκευή 700 ml Falernum χρησιμοποιεί:
-180 ml ρούμι, κατά προτίμηση overproof (σ.σ. πάνω από 50% abv) όπως Bacardi 151 , ώστε μέσω της εκχύλισης να αναδείξει περισσότερα αρώματα στο τελικό μείγμα
-Ξύσματα από εννέα λάιμ
-40 γαρύφαλλα
-40 γραμμάρια ψιλοκομμένο τζίντζερ
-40 γραμμάρια καβουρδισμένα αμύγδαλα (χωρίς αλάτι)
-400 ml απλό σιρόπι ζάχαρης (σε αναλογία 2:1)
-2 σταγόνες εκχύλισμα αμυγδάλου
-100 ml χυμό λάιμ
Τοποθετεί το ρούμι, το τζίντζερ, το λάιμ και το γαρύφαλλο σε ένα βάζο και τα αφήνει να ξεκουραστούν για 24 ώρες. Στην συνέχεια, σουρώνει το μείγμα περνώντας το από διηθητικό χαρτί και προσθέτει στο τελικό μείγμα το σιρόπι και τον χυμό λάιμ.