Behind The Bar, Happy Hour

Δύο είναι ίσως οι πιο στερεοτυπικές εικόνες που έρχονται στο μυαλό μας όταν ακούμε τη φράση κατανάλωση ουίσκι: Κλασικά American bar με θαμώνες να πίνουν ουίσκι με ποτήρια τύπου old-fashioned, με πάγο ή χωρίς και αναψοκοκκινισμένους σκωτσέζους να απολαμβάνουν το ουίσκι τους μέσα από ένα ποτήρι γευσιγνωσίας. Για τη δεύτερη εικόνα θεωρείται υπεύθυνη, τουλάχιστον εν μέρει, η εταιρεία Glencairn Crystal, αφού τα ποτήρια που χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια στα εννιά από τα δέκα μπαρ και αποστακτήρια στη Σκωτία και την Ιρλανδία είναι τα ομώνυμα αυτής της εταιρείας.

Το ποτήρι τύπου Old-Fashioned που χρησιμοποιούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια και προορίζεται κυρίως για χρήση με πάγο, όσο κι αν «γεμίζει» το χέρι μας με τον όγκο και το βάρος του, αποδεικνύεται ανεπαρκές όταν αποφασίζουμε να «μελετήσουμε» πιο προσεκτικά ή να απολαύσουμε στο έπακρο ένα απόσταγμα και πιο συγκεκριμένα ένα ουίσκι. Τα πιο εκλεπτυσμένα αρώματα του χάνονται λόγω του ανοικτού του στομίου και φυσικά η θερμοκρασία του αλλοιώνεται αφού έρχεται σε επαφή με το χέρι μας.

Το ποτήρι τύπου Glencairn σχεδιάστηκε και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2001 από τον Raymond Davidson, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Glencairn Crystal για να καλύψει την ανάγκη αυτή της αγοράς για ένα ποτήρι ιδανικό για την απόλαυση του ουίσκι αλλά και κάθε σχεδόν παλαιωμένου αποστάγματος. Το ποτήρι όμως θα έπρεπε να έχει και την καθολική αποδοχή της κοινότητας του ουίσκι. Έτσι, ο Raymond Davidson τα χρόνια που ακολούθησαν επανασχεδίασε το ποτήρι, έχοντας τη συνεισφορά των master blender από τα πέντε μεγαλύτερα αποστακτήρια της Σκωτίας, και έτσι πήρε τη σημερινή του μορφή.

Τα χαρακτηριστικά του ποτηριού Glencairn

Το ποτήρι έχει το σχήμα τουλίπας και «πατάει» σε μία στιβαρή βάση, από την οποία θεωρητικά πρέπει να το κρατάμε. Η χωρητικότητα του είναι 175 ml ενώ η πρώτη του καμπύλη σχηματίζεται στο ύψος που φθάνει η ποσότητα των 50 ml. Θεωρείται άλλωστε ιδανικό για αυτή την ποσότητα, διότι, σύμφωνα με τους κατασκευαστές αλλά και τους υπευθύνους της Scotch Whisky Association που το ενέκρινε ως επίσημο ποτήρι της, στα 50 ml σχηματίζεται εντός του ποτηριού η ιδανική αναλογία αποστάγματος με αέρα, ώστε να αναδειχθούν τα περισσότερα από τα αρώματά τους. Τα αρώματα τα οποία συγκεντρώνονται στο χείλος του ποτηριού που κλείνει προς τα μέσα, επάνω δηλαδή από το σημείο που θα πρέπει να τοποθετήσουμε την μύτη μας, ώστε να τα αντιληφθούμε κι εμείς.

Η κατασκευαστική καινοτομία του ποτηριού αναγνωρίστηκε το 2006 και από τη Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία το βράβευσε με το βραβείο καινοτομίας στα ετήσια βραβεία επιχειρηματικότητας που διοργανώνει ο βασιλικός θεσμός από το 1966.

Τα ποτήρια τύπου Glencairn εισάγονται και στην Ελλάδα, έχοντας ως επίσημο αντιπρόσωπο την εταιρεία Common Sense, την εταιρεία που έφερε στην Ελλάδα και τον τίτλο του Whisky Magazine το 2010. Πολλά μπαρ στην Ελλάδα προμηθεύονται το εν λόγω ποτήρι για επαγγελματική χρήση, αλλά το ποτήρι προορίζεται φυσικά και για χρήση στο σπίτι.

Πηγή: bitterbooze.com , Γιάννης Κοροβέσης

What's your reaction?
0Like0Love0Happy0Sad0Dislike

Leave a comment