Behind The Bar, Για την ιστορία.

Η Vodka Belvedere είναι το εμπορικό σήμα πολωνικής βότκας που παράγεται από σίκαλη και διανέμεται από την LVMH. Πληρε το όνομα της από το Belweder, το πολωνικό προεδρικό παλάτι στη Βαρσοβία, του οποίου η εικόνα εμφανίζεται στο μπουκάλι και παράγεται στο Żyrardów της Πολωνίας.

Η μάρκα κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1996 ως “πολυτελές” ποτό και διατίθεται στην αγορά ως η πρώτη σούπερ premium βότκα στον κόσμο. Από τότε που εισήλθε στην αγορά των ΗΠΑ, η Belvedere συνεργάστηκε με μια σειρά από διασημότητες, συμπεριλαμβανομένων των Chelsea Handler, Usher και John Legend. Το 2015 η μάρκα επιλέχθηκε ως η επίσημη βότκα της 24ης ταινίας James Bond, Specter.

Ιστορία

Το αποστακτήριο της Belvedere κατασκευάστηκε το 1910. Η παραγωγή ξεκίνησε το 1993 στην εγκατάσταση που βρίσκεται στο Polmos Żyrardów στην Πολωνία. Το 2002, το 40% της εταιρίας Millennium που την παρήγαγε εξαγοράστηκε από τον όμιλο πολυτελών προϊόντων LVMH  και τον Απρίλιο του 2005 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 100%. Η μάρκα προωθήθηκε από την Chelsea Handler και χρηματοδότησε την κωμωδία της Chelsea Chelsea Bang Bang βάσει του ομώνυμου βιβλίου της το 2010.

Το 2011, η Belvedere Vodka ξεκίνησε μια συνεργασία με την Product Red και με τον τραγουδιστή R&B Usher για  να κυκλοφορήσει μια περιορισμένη έκδοση με επώνυμο μπουκάλι και να δωρίσει έως και το 50% των κερδών στο Παγκόσμιο Ταμείο, το οποίο καταπολεμά το HIV / AIDS, την ελονοσία και τη φυματίωση.  Ως μέρος της συνεχιζόμενης συνεργασίας της Belvedere με την Product Red, ο John Legend εμφανίστηκε στην εκστρατεία της μάρκας 2016 για δωρεές στο Global Fund, το οποίο περιελάμβανε μπουκάλια περιορισμένης έκδοσης που σχεδίασε η Esther Mahlangu.

Το 2015, η Belvedere Vodka επιλέχθηκε να είναι η επίσημη μάρκα βότκας της 24ης ταινίας James Bond, Specter.

Η Belvedere αναδείχθηκε Vodka Producer of the Year για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο International Spirits Challenge τον Ιούλιο του 2017. Τον Σεπτέμβριο του 2017, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή στην έκδοση «Unfiltered» βότκας και θα κυκλοφορήσει τη σειρά Single Estate Rye. Το 2018, η Belvedere συνεργάστηκε με την τραγουδίστρια και ηθοποιό Janelle Monáe για την παραγωγή μιας σειράς ταινιών μικρού μήκους.

Τεχνική παραγωγής

Προκειμένου μία Vodka να χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά premium Polska Wódka (Πολωνική βότκα), η βότκα πρέπει να παράγεται χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα πολωνικά σιτηρά ή πατάτες και πολωνικό νερό. Η επίσημη επισήμανση της πολωνικής βότκας απαιτεί επίσης να μην προστίθενται τεχνητά πρόσθετα στη βότκα. Ως εκ τούτου, η Belvedere Vodka χρησιμοποιεί μόνο ποικιλίες σίκαλης Dankowskie που καλλιεργούνται σε επτά κοντινά αγροκτήματα του αποστακτηρίου.  

Για την παραγωγή της Belvedere, η σίκαλη συλλέγεται και σιγοβράζεται στα Πολωνικά γεωργικά αποστακτήρια για να σχηματίσει πολτοποίηση. Ένζυμα γνωστά ως αμυλάση και διαστάση προστίθενται στο πολτό για να διασπάσουν τα άμυλα σε σάκχαρα και να επιταχύνουν τη ζύμωση. Μια ειδική μαγιά προστίθεται στο πολτό, το οποίο στη συνέχεια ζυμώνει σε 6-8% ABV. Η πρώτη απόσταξη πραγματοποιείται στο αποστακτήριο της Belvedere στο Polmos Żyrardów και το προκύπτον απόσταγμα είναι περίπου 93% ABV.

Η πρώτη στήλη στο Polmos Zyrardów είναι μια προ-απόσταξη που απομακρύνει οξέα, εστέρες και αλδεϋδες. Η συνολική χωρητικότητα αυτής της στήλης είναι 250.000 λίτρα και η απόδοση είναι 23.000 λίτρα / ημέρα.

Η δεύτερη στήλη είναι η στήλη διόρθωσης που αφαιρεί τα υπόλοιπα  έλαια, και το απόσταγμα εμφανίζεται στο 96,5% ABV. Τέλος, και το πιο σημαντικό, διατρέχει και μία τρίτη στήλη, γνωστή ως στήλη καθαρισμού, η οποία είναι ένα επιπλέον βήμα που αφαιρεί τυχόν υπολείμματα από τις νότες ή τις οσμές. Αυτό το βήμα φέρνει κομψότητα και απαλότητα στη βότκα.

Το απόσταγμα υποβάλλεται σε οργανοληπτική και χημική ανάλυση για να διαπιστωθεί η ποιότητα του και αποθηκεύεται σε δεξαμενές για περίοδο ανάπαυσης και στη συνέχεια αναμιγνύεται με το αρτεσιανό νερό του αποστακτήρου.

Το αρτεσιανό νερό αντλείτε από πηγάδι και φιλτράρεται σε διαδικασία δύο σταδίων που περιλαμβάνει αντίστροφη όσμωση. Αυτή είναι μια διεργασία επεξεργασίας νερού με την οποία διαλυμένα άλατα, όπως νάτριο, χλωριούχο, ανθρακικό ασβέστιο και θειικό ασβέστιο μπορούν να διαχωριστούν από το νερό μέσω εξαναγκασμού του νερού μέσω μιας ημι-διαπερατής μεμβράνης υπό υψηλή πίεση. Το νερό διαχέεται μέσω της μεμβράνης και τα διαλυμένα άλατα παραμένουν πίσω στην επιφάνεια της μεμβράνης.

Αυτή η διαδικασία παντρέματος πραγματοποιείται αργά μέσα σε λίγες μέρες και η βότκα αραιώνετε σε δύναμη εμφιάλωσης 40% ABV. Μετά την ανάμιξη, η βότκα διηθείται σε διαδικασία δύο σταδίων που περιλαμβάνει διήθηση άνθρακα και μετά λεπτότερη μηχανική διήθηση πριν από την εμφιάλωση.

Εμφιάλωση

Η διαδικασία εμφιάλωσης είναι αργή με πολλούς ελέγχους ποιότητας. Όλες ταινίες κρέμονται με το χέρι καθώς και κάθε φιάλη ελέγχεται ξεχωριστά με το χέρι για τυχόν ατέλειες. Εκτός από τους οπτικούς και οργανοληπτικούς ελέγχους, γίνεται επίσης στατιστική δειγματοληψία και χημική ανάλυση. Έντεκα άτομα απασχολούνται στη γραμμή εμφιάλωσης και η απόδοση είναι 8.000 μπουκάλια ανά βάρδια.

Οι Saverglass και St. Gobelein παράγουν τα μπουκάλια. Ένα ελαστικό αυτοκόλλητο προστατεύει ένα μέρος της φιάλης, το οποίο στη συνέχεια παγώνει. Στη συνέχεια πραγματοποιείται μια διαδικασία εκτύπωσης τεσσάρων βημάτων στο μπουκάλι: το κείμενο, το δέντρο, η λέξη «βότκα» με μπλε χρώμα και, στη συνέχεια, το χιόνι στο δέντρο και ο γραμμικός κώδικας. Τα μπουκάλια στη συνέχεια αποστειρώνονται σε φούρνο στους 700 ° C.

Διασφάλιση ποιότητας

Τριάντα τρία ξεχωριστά βήματα λαμβάνονται στο πρόγραμμα διασφάλισης ποιότητας / ποιοτικού ελέγχου, από τις πρώτες ύλες σε κάθε ένα από τα συστατικά και στο τελικό προϊόν. Τα έγγραφα ιχνηλασιμότητας συντονίζονται, το HACCP επαληθεύεται και ένα εξωτερικό εργαστήριο επαληθεύει όλα τα αποτελέσματα του εργαστηρίου.

Η μεγαλοφυία της βότκας είναι η αγνότητά της, αλλά το ενδιαφέρον έγκειται στην ανάμειξη μεγάλου εγγενή χαρακτήρα. Αυτός είναι ο λόγος που η Belvedere διατηρεί την παραδοσιακή Πολωνική συνταγή της.

Μιχάλης Φυτούσης

What's your reaction?
0Like0Love0Happy0Sad0Dislike

Leave a comment