Behind The Bar, Recipes

Το Allspice Dram ή αλλιώς Pimento Liqueur είναι ένα παραδοσιακό λικέρ από την Τζαμάικα και έχει ως βάση το μπαχάρι. Αρκετά δημοφιλές το 1900 στις Αντίλλες και κυρίως στην Τζαμάικα έβρισκε  χρήση στην κουζίνα όπου και χρησιμοποιούνταν ως αρωματικό.

Στα μέσα του 20ού αιώνα, το Allspice dram βρήκε τη θέση του και στο μπαρ. Αυτό οφείλετε σε μεγάλο βαθμό στη χρήση του από πρωτοπόρους των tiki bar όπως οι Trader Vic και Don the Beachcomber. Το Allspice dram ήταν ένα φυσικό συμπλήρωμα και πρόσθετε ένα πικάντικο φόντο στα κοκτέιλ με βάση το ρούμι.

Στις αρχές τις δεκαετίας του 80 μαζι με την δραματική πτώση των κοκτέιλ η παραγωγή Allspice dram σταμάτησε σχεδόν εξ ολοκλήρου. Ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεθεί  και πολλοί μπάρμαν προσπάθησαν να φτιάξουν τη δική τους εκδοχή. Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την αναβίωση παλιών συνταγών κοκτέιλ τις τελευταίες δεκαετίες αύξησε τη ζήτηση για τέτοια φαινομενικά ξεχασμένα λικέρ. Τελικά, μερικές εταιρείες κυκλοφόρησαν νέα εμφιάλωση από λικέρ μπαχάρι και πλέον ξαναβρήκε τη θέση του στα ράφια των μπαρ ,εκεί που ανήκει τα τελευταία 100 χρόνια

Συνταγή για το Allspice Dram

 250 ml λευκό ρούμι 40Vol

50γρ μπαχάρι ολόκληρο

1 στικ καννέλας

5 γαρίφαλλα (μπαχαρικό)

1 μοσχοκάρυδο

200 ml νερο

200 ml καστανή ζαχαρη

Εκτέλεση: Σε ένα καθαρό βάζο με καπάκι ρίχνουμε το ρούμι το μπαχάρι την κανέλλα τα γαρύφαλλα και το μοσχοκάρυδο. Τοποθετούμε το βάζο σε ντουλάπι για 15 μέρες ανακινώντας το μία φορά ανά δύο μέρες. Μετά από 15 μέρες σουρώνουμε το εκχύλισμα μας πρώτα με σουρωτήρι και μετά σε χάρτινο φίλτρο του καφέ. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό με την ζάχαρη και το τοποθετούμε σε πηγή θερμότητας ανακατεύοντας για να διαλυθεί η ζάχαρη. Όταν έρθει σε σημείο βρασμού το αφήνουμε να βράσει για τουλάχιστον δύο λεπτά και απομακρύνουμε το σιρόπι μας για να κρυώσει. Σε ένα καθαρό βάζο ρίχνουμε εκχύλισμα και κρύο σιρόπι ακριβώς στις ίδιες αναλογίες (λογικά θα μας περισσέψου  γύρο στα 50 ml σιρόπι). Σφραγίζουμε και τοποθετούμε το βάζο σε σκιερό και δροσερό μέρος ανακινώντας μία φορά την ημέρα. Σε μια εβδομάδα το λικέρ θα είναι έτοιμο. Διάρκεια ζωής έξι μήνες στη συντήρηση ψυγείου. Το λικέρ που παρασκευάσαμε θα έχει αλκοολική ένταση 20 Vol , περιεκτικότητα σε ζάχαρη 35%.

Μιχάλης Φυτούσης

What's your reaction?
1Like2Love0Happy0Sad0Dislike

Leave a comment