Τρόποι παρασκευής Cocktail

shaking_cocktail_ανάμιξη_χτύπημα_ποτό_bar_barman_bartender

1. Χτύπημα – Shaking

Χτύπημα – Shaking «χτυπήστε με πάγο & στραγγίστε» Θα πρέπει να βάλετε όλα τα συστατικά μαζί με πάγο στο shaker & να τα χτυπήσετε τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα. Μετά θα πρέπει να σουρώσετε το περιεχόμενο σε ένα ποτήρι. Το χτύπημα ανακατεύει & διυλίζει τα συστατικά, ενώ παράλληλα παγώνει το ποτό. Βάζετε όλα τα συστατικά (εκτός από τα ανθρακούχα συστατικά) στο σέικερ & γεμίζετε μέχρι στα 2/3 με φρέσκο πάγο. Κλείνετε καλά το Shaker & χτυπάτε για 20 δευτερόλεπτα κρατώντας καλά το Shaker με τα 2 χέρια. Ανοίγετε προσεκτικά & σουρώνετε (straining) στο ποτήρι αφήνοντας στο Shaker το χτυπημένο πάγο. Αν το cocktail είναι σε ποτήρι που χρειάζεται πάγος, τότε θα πρέπει να έχετε προσθέσει φρέσκο πάγο στο ποτήρι. Κατά το σούρωμα έχουμε το απλό σούρωμα – straining που γίνεται με το ενσωματωμένο σουρωτήρι των shakers ή με το σουρωτήρι Hawthorne, αν χρησιμοποιούμε Boston Shaker. Για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα ή όταν τα συστατικά έχουν κομμάτια φρούτων ή άλλων συστατικών, χρησιμοποιούμε τη μέθοδο του διπλού σουρώματος – fine straining. Για το διπλό σούρωμα χρησιμοποιούμε ένα επιπλέον σουρωτήρι με ψιλή σήτα για να συγκρατήσει τα μικρά κομμάτια που περνούν από το απλό σούρωμα.

stirring

2. Ανακάτεμα – Stirring

«Aνακατέψτε με πάγο & στραγγίστε» Θα χρησιμοποιήσετε το γυάλινο στέλεχος του Boston Shaker & το κουτάλι του bar (με τη στριμμένη χειρολαβή). Τοποθετήστε τα συστατικά μαζί με πάγο στο γυάλινο στέλεχος & στριφογυρίστε το κουτάλι του bar, ελαφρά με τον αντίχειρα & το δείκτη. Το κουτάλι θα περιστραφεί στο μίγμα ανακατεύοντας τα συστατικά. Στη συνέχεια σουρώστε απλά με το σουρωτήρι Hawthorne.

cocktail_blending_μίξη_ποτά_bar_bartender_barman_μπαρμαν

3. Ανάμιξη – Blending

«Αναμιγνύεται με πάγο» Θα πρέπει να βάλετε όλα τα συστατικά μαζί με πάγο στο blender & να τα χτυπήσετε μέχρι να γίνει ένα ομογενοποιημένο και ομαλό μείγμα. Προτιμήστε θρυμματισμένο πάγο για να αποφύγετε πιθανές φθορές στις λεπίδες του blender. Θυμηθείτε ότι πρώτα θα τοποθετήσετε όλα τα συστατικά στο blender και μετά το πάγο. Κλείστε το καπάκι ερμητικά. Επίσης ξεκινήστε με τη χαμηλή ταχύτητα και σταδιακά να αυξήσετε τη ταχύτητα. τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα. Μετά θα πρέπει να σουρώσετε το περιεχόμενο σε ένα ποτήρι.

bui

4. ¨Χτίσιμο¨ - Building

Απλά πρέπει να βάλετε όλα τα συστατικά μαζί με πάγο στο ποτήρι.Τοποθετούμε αρχικά πάγο στο ποτήρι σερβιρίσματος και μετά τα συστατικά του πότου μας. Ανακατεύουμε αν χρειάζεται και σερβίρουμε.

muddling

5. Πολτοποίηση – Muddling

«Πολτοποιήστε τα συστατικά» Βάζετε τα συστατικά, που προορίζονται για πολτοποίηση, μέσα σε ένα ανθεκτικό στο ποτήρι ή στο Shaker. Χρησιμοποιούμε ένα γουδί (muddle) για διαλύσουμε τα συστατικά (φρούτα, βότανα, καρυκεύματα κτλ) για να πάρουμε τους χυμούς & τα έλαια από αυτά. Ανάλογα με το τι θέλουμε να πολτοποιήσουμε, χρησιμοποιούμε κατάλληλο γουδοχέρι & πολτοποιούμε με ανάλογη πίεση. Χρησιμοποιούμε γουδοχέρι με λεία επιφάνεια για βότανα & φύλλα, για να μην τα συντρίψουμε τελείως. Ενώ για φρούτα χρησιμοποιούμε το γουδοχέρι με τις ραβδώσεις για να πάρουμε το χυμό τους.

layering_mixology_experts_cocktail_μπαρ_μπαρμαν_ποτο_κοκτειλ

6. Στρωματοποίηση – Layering

 «Στρωματοποιήστε τα συστατικά» Βάζετε τα συστατικά με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθούν στρώσεις μεταξύ τους. Τα υλικά είναι το ένα επάνω από το άλλο & δεν ανακατεύονται. Τα διαφορετικά υλικά με τα έντονα χρώματα τους προκαλούν οπτική αντίθεση. Η επιτυχία της τεχνικής επιτυγχάνεται με προσεκτική τοποθέτηση των υγρών το ένα μετά το άλλο, καθώς & από τη πυκνότητα των υγρών. Τα βαρύτερα & πυκνότερα υλικά μπαίνουν πρώτα & σταδιακά τα ελαφρύτερα. Η τεχνική της στρωματοποίησης γίνεται με μικρό κουτάλι, είτε με τη πίσω πλευρά του, ώστε να χυθεί το υγρό προσεκτικά, πάνω στο επόμενο, είτε με τη κανονική πλευρά του κουταλιού που ακουμπά εσωτερικά στο ποτήρι λίγο πάνω από την επιφάνεια του προηγούμενου υγρού. & στις δυο περιπτώσεις ρίχνουμε σταθερά & αργά το κάθε επόμενο ποτό.

floating

7. Επίπλευση – Floating

«Επιπλεύστε το συστατικό» Η επίπλευση είναι για το τελευταίο συστατικό που θα πρέπει να τοποθετηθεί στην επιφάνεια ενός cocktail. Αυτό γίνεται ακριβώς με τους ιδίους τρόπους που περιγράφονται στην στρωματοποίηση.

rolling_cocktail

8. Roll - (throw)

Χρειαζόμαστε :Shaker τύπου tin to tin ή boston.Προσθέτουμε όλα τα συστατικά στο μικρό tin από το shaker ή στο mixing glass από το boston shaker, προσθέτουμε πάγο, τοποθετούμε το strainer από πάνω και σουρώνουμε τα συστατικά στο μεγάλο tin του shaker διατηρώντας κάποια απόσταση ανάμεσα  τους. Εκτελούμε την κίνηση αρκετές φορές και τέλος σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι σερβιρίσματος. Με αυτήν την τεχνική επιτυγχάνουμε περισσότερη αραίωση και καλύτερο αερισμό στην μίξη μας.

fd9c9f15-ac80-444c-b323-84e331836152-15364700157_cdf14d9f0d_b

9. Swizzle

Χρειαζόμαστε : Swizzle stick.Προσθέτουμε τα υλικά που θέλουμε στο ποτήρι που θα σερβίρουμε και τοποθετούμε τριμμένο πάγο  μέχρι τη μέση του ποτηριού .Βυθίζουμε τις προεξοχές του stick μέσα στον τριμμένο πάγο ενώ κρατάμε τον κορμό μέσα στις παλάμες μας. Περιστρέφουμε γρήγορα το stick τρίβοντας τις παλάμες μας μπρος-πίσω. Συμπληρώνουμε πάγο και σερβίρουμε.

μετρήσεις μπαρ_bar measurments_cocktail_recipes_συνταγες_κοκτειλ_mixology_experts_cocktail_μπαρμαν_μπαρτεντερ_bartender

10. Μετρήσεις Bar - Bar Measurements

Είναι σημαντικό να καταλάβετε τη ποσότητα των συστατικών που χρειάζονται για να φτιάξετε ένα cocktail. Οι συνταγές έχουν διαφορετικούς τρόπους μέτρησης μεταξύ τους. Οι παρακάτω πληροφορίες θα σας δώσουν γενικές γνώσεις, ώστε να φτιάξετε το Cocktail σωστά. Οι περισσότερες μεζούρες μετρούν με oz. 1oz (ουγκιά) = 2 tdsp (tablespoons, κουταλιές σούπας) 1oz (ουγκιά) = περίπου 30ml Εκτός από τις ουγγιές ounces (oz), υπάρχουν συνταγές που χρησιμοποιούν τα «μέρη» “parts” Βασικές μετρήσεις: 1 dash = 4 έως 5 Drops (σταγόνες) Dash: Η μέτρηση αυτή χρησιμοποιείται συχνά για την ελάχιστη ποσότητα των υγρών συστατικών 1 tbsp (κουταλιά της σούπας) = 3 teaspoons (κουταλάκια του γλυκού) 1 tbsp (κουταλιά της σούπας) = 1 / 2 oz (ουγκιά) 1 tbsp (κουταλιά της σούπας) = 15ml 1 pony = 1 oz (ουγκιά) 1 cup (φλιτζάνι) = 8 oz (ουγγιές) 1/2 φρέσκο Lime = 1 / 2 oz 1/2 φρέσκο λεμόνι = 1/2 έως 3/4 oz ουγκιά.

Blog

Η ιστορία του Cocktail.

Τα κοκτέιλ υπήρχαν πολύ πριν ανοίξει το πρώτο «American Bar» στο Manhattan: είναι γνωστό ότι ακόμα και αρχαίοι πολιτισμοί αναμείγνυαν αλκοολούχα ποτά. Η κουλτούρα του κοκτέιλ ωστόσο αναπτύχθηκε πράγματι στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του…

Η διαδικασία παραγωγής του whisky.

Στις πηγές του νερού της ζωής. Όχι οποιουδήποτε νερού. Δεν αναβλύζει μέσα από κάποιο πλάτανο. Και είναι πολύ πιο ακριβό και πολύπλοκο. Με αλκοόλ. Ίσως έχεις πιεί αμέτρητα μπουκάλια απ’ αυτό. Ίσως πάλι να το μισείς. Τώρα θα…

Ρούμι… απόσταγμα ιστορίας.

Μερικοί έχουν στο μυαλό τους το ρούμι ως ένα καλοκαιρινό ποτό, ενώ αρκετοί το γνωρίζουν κυρίως μέσα από τα παγωμένα Daiquiris και Mojitos. Στην πραγματικότητα, το γνωστό απόσταγμα είναι πολλά περισσότερα… Ξεκίνησε τον 17 αιώνα ως “μικρός συνέταιρος”…

get our latest news

Subscribe Our
Newsletter

[mc4wp_form id="481"]