Η ιστορία του Kir
To κοκτέιλ Kir κατάγεται από την Βουργουνδία της Γαλλίας. Πήρε το όνομά του από τον ιερέα Canon Felix Kir, ο οποίος ήταν ήρωας της Γαλλικής Αντίστασης κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, και Δήμαρχος της πόλης Ντιζόν της Βουργουνδίας από το 1945 έως το 1968. Ήταν πολύ σεβαστός και όπως μαθαίνουμε από την ιστορία ήταν μεγάλος οπαδός των τοπικών προϊόντων. Έτσι, δημιούργησε ένα ποτό αναμιγνύοντας το τοπικό λευκό κρασί από την ποικιλία Aligote (ξηρό, όξινο, με αρκετά ουδέτερα αρώματα και γεύσεις και χωρίς βαρέλι) με το τοπικό λικέρ φραγκοστάφυλο «crème de cassis».

Το Crème de cassis είναι ένα παχύρευστο λικέρ με βαθύ ρουμπινί χρώμα που παράγεται διαβρέχοντας σε eau-de-vie, φραγκοστάφυλα που έχουν υποστεί σύνθλιψη. Μόλις ολοκληρωυεί η διαδικασία, αφαιρούνται τα κουκούτσια και οι φλούδες των φραγκοστάφυλων και στη συνέχεια προστίθεται ζάχαρη. Το λικέρ crème de cassis που προκύπτει είναι 20% ABV και έχει περίπου 400 g / l υπολειμματικά σάκχαρα.

Η συνταγή του Canon Felix ήταν πολύ νόστιμη και είχε τεράστια επιτυχία, γιατί η γλυκύτητα και το άρωμα του λικέρ πρόσφερε το τέλειο κάλλυμα και ισορροπία και την αυστηρότητα και οξύτητα του κρασιού Aligote. Τόσο επιτυχής ήταν ο συνδυασμός που έγινε γνωστός όχι μόνο στη Βουργουνδία, αλλά σε όλη τη Γαλλία και σε όλο το κόσμο. Μάλιστα συχνά τροποποιείται για να συμπεριλάβει και άλλα τοπικά κρασιά και λικέρ.

Η διαφορά του Kir Royale, από το τυπικό Kir είναι ότι περιέχει σαμπάνια και όχι το λευκό κρασί Aligote. Ως εκ τούτου, είναι πιο ακριβό για να γίνει, προορίζεται για την πρωτοχρονιά και για ειδικές περιστάσεις.

H συνταγή :

  • Παγωμένο λευκό ξηρό κρασί ή ξηρή παγωμένη σαμπάνια 75ml
  • Crème de Cassis 15 ml
  • Ποτήρι Σαμπάνιας
  • Blackberries ή Raspberries μέσα στο ποτήρι
“Here’s to alcohol, the rose colored glasses of life.” 
F. Scott Fitzger