Αποστάγματα

Η φατουράδα ήταν το σπιτικό λικέρ από τσίπουρο που έφτιαχναν παραδοσιακά οι πλούσιες οικογένειες του νησιού των Κυθήρων ήδη από το χρόνια της Ενετοκρατίας, μια παράδοση που διατηρήθηκε μέχρι τις μέρες μας

Η ονομασία «φατουράδα» είναι βέβαια ιταλογενής και σημαίνει «φτιαχτή», δηλ. τσίπουρο (ή ρακή, τσικουδιά) επεξεργασμένο, στο οποίο έχουν προσθέσει μέσα κάποια υλικά. Τις φατουράδες τις παρασκευάζανε σχεδόν πάντοτε στα πλούσια σπίτια του νησιού και συνήθως προσφέρονταν με ένα σπιτικό γλυκό όπως το ξανθό αμυγδαλωτό, το παστιτσέτο ή το ροζέ.

Η επικρατέστερη μορφή της φατουράδας είναι αυτή με τα κανελογαρύφαλα, ενώ υπάρχουν κι εκείνες που έχουν άρωμα και γεύση φυσικών φρούτων (μανταρίνι, πορτοκάλι, βερίκοκο) μετά από χρονοβόρα επεξεργασία με τις φλούδες ή τα κουκούτσια τους («λιαστές φατουράδες»).

Η αυθεντική φατουράδα χρειάζεται μακροχρόνιες διαδικασίες ωρίμασης και  αυστηρή τήρηση κανόνων αποθήκευσης έτσι ώστε να προσφέρει τα ιδιαίτερα αρώματα που αναβλύζει. Για τη δημιουργία της χρησιμοποείται τσίπουρο -διπλά αποσταγμένο μέσα σε χάλκινους άμβυκες- από τις ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού Μοσχάτο Αμβούργου, Μοσχοφίλερο, Αγιωργίτικο και Ροδίτης. Στη συνέχεια φλούδες πορτοκαλιών εκχυλίζονται μέσα στο τσίπουρο, ενώ ξύλα κανέλας χαρίζουν υπέροχο αρωματικό χαρακτήρα στο λικέρ. Η φατουράδα  χαρακτηρίζεται από το θαυμάσιο χρυσαφένιο χρώμα, τα αρώματα σταφυλιού, φρέσκων εσπεριδοειδών και γλυκών μπαχαρικών, τη διακριτική γλυκύτητα, τη μακρά επίγευση.

What's your reaction?
0Like2Love0Happy1Sad0Dislike

Leave a comment