Happy Hour, Για την ιστορία.

Η φίρμα ουίσκι που ίδρυσε δειλά-δειλά πριν από δύο σχεδόν αιώνες ένας σκοτσέζος μπακάλης, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έβαζε ποτέ γουλιά οινοπνευματώδους ποτού στο στόμα του, έμελλε να μετατραπεί στη δημοφιλέστερη της οικουμένης.

Το αλκοολούχο κληροδότημα του Τζόνι, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι, πουλά σήμερα κάπου 130 εκατομμύρια φιάλες τον χρόνο, έχοντας παρουσία σε όλες τις χώρες του πλανήτη μας!

Το διασημότερο ουίσκι του κόσμου κρύβει μέσα του την ιστορία του πιονέρου αποστακτήρα Γουόκερ, ο οποίος ταυτόχρονα με μια χούφτα ηρωικών συμπατριωτών του έβαλαν σκοπό να μετατρέψουν το παραδοσιακό και άχρωμο νερό της φωτιάς της περιοχής τους σε αυτό που θα έμενε τελικά γνωστό ως ουίσκι.

Ο Γουίλιαμ Έντουαρντ από την Αμπερντίν ίδρυσε το ουίσκι που θα έμενε τελικά γνωστό ως Chivas, ο Τζορτζ Μπαλαντάιν από το Εδιμβούργο το Βallantine’s, ο Γουίλιαμ Τίτσερ από τη Γλασκόβη το Teacher’s, οι Φράνσις και Γουόλτερ Μπέρι από το Λονδίνο το Cutty Sark κ.λπ. Το πιο γνωστό όμως απ’ όλα, αυτό που «γεννήθηκε το 1820 και συνεχίζει ακόμα», ήταν έργο του Τζον Γουόκερ από το Κιλμάρνοκ, ο οποίος επιδόθηκε στην καινοτόμα περιπέτεια του ουίσκι και βγήκε τελικά κερδισμένος…

Πρώτα χρόνια

Ο Τζον Γουόκερ γεννιέται το 1805 (πιθανότατα στις 25 Ιουλίου) στο χωριουδάκι Κιλμάρνοκ του Ερσάιαρ της Δυτικής Σκοτίας, μέσα σε αγροτική οικογένεια της περιοχής. Για τα παιδικά του χρόνια δεν είναι τίποτα γνωστό, ξέρουμε όμως ότι ορφάνεψε σε ηλικία 15 ετών: ο πατέρας Αλεξάντερ πέθανε το 1820 και άφησε στον γιο του περιουσία 417 λιρών, από την πώληση της οικογενειακής φάρμας.

Πανευτυχής από τον αναπάντεχο μπουναμά, και παρά την οικογενειακή τραγωδία, ο έφηβος Γουόκερ επενδύει το κεφάλαιο στο παιδικό του όνειρο: να ανοίξει το δικό του παντοπωλείο. Κι έτσι την ίδια κιόλας χρονιά το μπακάλικό του ανεβάζει ρολά στην κεντρική οδό του Κιλμάρνοκ, πουλώντας είδη παντοπωλείου, κρασί και αλκοολούχα.

Έμπορος λες από τα γεννοφάσκια του, ο Γουόκερ πουλούσε σύντομα στο κατάστημά του τα πάντα, αν και η δική του σπεσιαλιτέ ήταν το τσάι. Σε μια εποχή που οι Βρετανοί φύτευαν σαν δαιμονισμένοι τσάι στην αποικία τους στην Ινδία, το αφέψημα είχε ήδη μετατραπεί σε εθνική υπόθεση, κάτι που δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορο τον πολυμήχανο Τζόνι. Ταυτοχρόνως, πουλούσε ξίδι, σταφίδες και αυτό που οι ντόπιοι αποκαλούσαν «σκοτς», τον άμεσο πρόγονο του σκοτσέζικου ουίσκι.

Το 1833 παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, την Elizabeth Purves, η οποία του χάρισε το 1837 έναν γιο, τον Αλεξάντερ. Μέχρι τότε ήταν ήδη ένας αξιοσέβαστος επιχειρηματίας, πρόεδρος της τοπικής εμπορικής ένωσης και Ελευθεροτέκτονας…

Η γέννηση του Κιλμάρνοκ Ουίσκι του Γουόκερ

Άγνωστο πώς, ο Τζόνι άρχισε να παρασκευάζει το δικό του σκοτσέζικο ουίσκι και μέχρι το 1850 το εμφιάλωνε πια και το πουλούσε στο μαγαζί του, όπως ισχυρίζονται τα εμπορικά μητρώα της κομητείας στα οποία είχε εισάγει τη φίρμα του Walker’s Kilmarnock Whisky. Με την τέχνη του τσαγιού στη φαρέτρα του, ήξερε καλά από χαρμάνια και είχε εξάλλου όλη την προφορική εμπειρία των πρώτων αποστακτήρων της Σκοτίας για βοήθεια.

Πολλοί ντόπιοι πειραματίζονταν εκείνη την εποχή με τη ζύμωση του ποτού και την παλαίωσή του μέσα σε μεταχειρισμένα βαρέλια που φιλοξενούσαν άλλοτε κρασί, σέρι, μπράντι και Πόρτο. Γνώριζαν πώς επιδρούσε κάθε τύπος βαρελιού στην επίγευση του ουίσκι και πλέον έκαναν πειράματα με βότανα, φρούτα και μπαχαρικά, ώστε να ραφιναριστεί το τραχύ αλκοολούχο ποτό.

Αν και όπως έλεγαν όλοι, η πραγματική μαεστρία του ουίσκι ήταν στην ανάμειξη των υλικών. Το χαρμάνι ήταν το παν και ο Γουόκερ μέσα από επιτυχίες και παταγώδεις αποτυχίες έμαθε την τέχνη της ανάμειξης, κάτι που φάνηκε όταν λάνσαρε το δικό του Walker’s Kilmarnock Whisky, το οποίο βρήκε σύντομα ένα μικρό αλλά πιστό κοινό.

Η φήμη του συνεχώς μεγάλωνε και η τεχνολογία ήταν εδώ καθοριστικής σημασίας: το 1843, η νέα σιδηροδρομική γραμμή Λονδίνου-Γλασκόβης πέρασε μέσα από το Κιλμάρνοκ και όλοι έκαναν πια μια στάση στην πόλη για να απολαύσουν μερικές γουλιές από το τοπικό νέκταρ του Γουόκερ, μεταφέροντας τα καλά νέα μέχρι και τη βρετανική πρωτεύουσα.

Τα μητρώα της επιχείρησής του υποδεικνύουν ότι ο δαιμόνιος Τζόνι έφτιαχνε επίσης δικό του τζιν, μπράντι και ρούμι, αν και κανένα δεν γνώρισε την επιτυχία του ουίσκι του. Κι εκεί που όλα πήγαιναν καλά για τον παντοπώλη, καταστροφική πλημμύρα εξαφάνισε όλο του το εμπορικό βιος το 1852, αφήνοντάς τον χωρίς δουλειά. Όλα τα αποθέματα του ουίσκι τα πήρε κυριολεκτικά το κύμα, αν και ο Γουόκερ ανέκαμψε μέσα σε δύο χρόνια, στήνοντας πέτρα την πέτρα το νέο του μαγαζί…

Η νέα γενιά μετατρέπει το ουίσκι του Γουόκερ σε κολοσσό

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν υπέρμαχος της εγκράτειας και της πλήρους αποχής από το αλκοόλ, το Walker’s Kilmarnock Whisky ήταν τώρα δημοφιλέστατο τοπικά και γνωστό σε εθνικό επίπεδο. Αν και ο Τζόνι φαινόταν ευχαριστημένος με ό,τι είχε αποκτήσει και δεν θεωρούσε ότι άξιζε να δουλέψει περαιτέρω για να προωθήσει την αλκοολούχα δημιουργία του.

Όλα όμως άλλαξαν όταν επέστρεψε στο Κιλμάρνοκ ο Alexander το 1856, τον οποίο είχε στείλει ο πατέρας του στη Γλασκόβη για να μάθει από πρώτο χέρι την τέχνη της ανάμειξης του τσαγιού, καθώς αυτό θεωρούσε ότι ήταν το προϊόν-καμάρι του παντοπωλείου του!

Ο Alexander διοχέτευσε τις γνώσεις των χαρμανιών του τσαγιού στο ουίσκι του πατέρα του, αν και η μεγαλύτερή του συνεισφορά ήταν να πείσει το αγύριστο κεφάλι Τζόνι να αφήσει το λιανεμπόριο του μπακάλικου και να στραφεί αποκλειστικά στο χονδρεμπόριο. Η νέα φίρμα Old Highland Whisky του Γουόκερ και υιού πια πουλούσε τώρα μια ποικιλία αλκοολούχων ποτών, μεταξύ των οποίων και διάφορες ετικέτες ουίσκι.

Ο Alexander ήξερε να αναγνωρίζει μια χρυσή ευκαιρία όταν του δινόταν.
Το 1867, ξεκίνησε το πρώτο εμπορικό blend του Johnnie Walker και το ονόμασε “Old Highland Whisky”. Κατόπιν έκανε μια δαιμόνια κίνηση και προσέλαβε τους καπετάνιους των πλοίων ως αντιπροσώπους του για να μεταφέρουν το ουίσκι του όπου μπορούσε να φτάσει το πλοίο. Πριν να περάσει πολύς καιρός, το μοναδικό του blend ήταν διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο.

Αμέσως μετά, ο Alexander άρχισε να χρησιμοποιεί την περίφημη τετράγωνη φιάλη προκειμένου να περιορίσει τις ζημιές και να διασφαλίσει ότι το ουίσκι του έφτανε ανέπαφο στον προορισμό του. Πρόσθεσε επίσης τη χαρακτηριστική ετικέτα, η οποία ήταν λοξή κατά 20 μοίρες ακριβώς, προκειμένου να ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα ουίσκι.

Αυτή ήταν η ετικέτα που θα έκανε το ουίσκι του Τζόνι Γουόκερ διάσημο σε όλη τη Βρετανία και σταδιακά σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αν και αυτό δεν ήταν αποκλειστικά δουλειά του υιού Γουόκερ, καθώς από το 1857-1886 ο σκοτσέζικος κολοσσός United Distillers απέκτησε σταδιακά το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο και τα ηνία τελικά της οικογενειακής επιχείρησης, μεταμορφώνοντας το τοπικού βεληνεκούς αποστακτήριο σε πολυεθνική εταιρία.

 Το 1889, ήταν η σειρά του Alexander να κληροδοτήσει το όνομα Walker, αφήνοντας την εταιρεία στους γιους του, Alexander II και George – ο πρώτος master blender και ο δεύτερος δαιμόνιος επιχειρηματίας.

Το 1909, οι Alexander και George μετονόμασαν την επιτυχημένη τους νέα σειρά ουίσκι βάσει των χρωμάτων των χαρακτηριστικών τους ετικετών. Έτσι γεννήθηκαν το Johnnie Walker Red Label και το Johnnie Walker Black Label.

Περίπου τότε, ο κορυφαίος νεαρός σκιτσογράφος των ημερών εκείνων, ο Tom Brownie, σχεδίασε ένα λογότυπο για να χρησιμοποιείται στο πίσω μέρος των μενού εστιατορίων. Οι Alexander και George υιοθέτησαν τον “Περιπατητή” αμέσως. Με μια πινελιά, ο John Walker, ο παντοπώλης της βικτωριανής εποχής έγινε ο Johnnie Walker, ο κομψός άνδρας της εδουαρδιανής εποχής.

Όσο για τον γεννήτορα Τζόνι Γουόκερ, η κακή του υγεία τον απομάκρυνε πρόωρα από τον κόσμο, φεύγοντας από τη ζωή στις 19 Οκτωβρίου 1857, λίγο μετά την ανάληψη του τιμονιού της εταιρίας του από τον οραματιστή γιο του.

Σήμερα, το Johnnie Walker είναι η μεγαλύτερη μάρκα ουίσκι στον κόσμο και το σλόγκαν της έχει υιοθετηθεί και αγκαλιαστεί παντού, ως ένα σύνθημα για πρόοδο, μια ενθάρρυνση όταν οι συνθήκες είναι αντίξοες, μια ευχάριστη έκφραση αισιοδοξίας και ως η καλύτερη συμβουλή που είναι πιθανόν να ακούσει κανείς ποτέ.

What's your reaction?
0Like2Love0Happy0Sad0Dislike

Leave a comment