Αποστάγματα, Για την ιστορία.

Το Μιλάνο και η «γέννηση» του θρυλικού, ιταλικού λικέρ

Το Campari δημιουργήθηκε το 1860 από τον Ιταλό Gaspare Campari, στη Νοβάρα της Ιταλίας, μια πόλη που βρίσκεται 38 χιλιόμετρα μακριά από το Μιλάνο.

Ο Campari γεννήθηκε το 1828 σε μια μικρή πόλη, στην περιφέρεια της Λομβαρδίας στην Ιταλία. Ο πατέρας του ήταν αγρότης και εκείνος ήταν το δέκατο παιδί της οικογένειάς του. Ο Gaspare άρχισε να εργάζεται από μικρός προκειμένου να επιβιώσει και μέχρι την ηλικία των 14 ετών εργαζόταν ως σερβιτόρος έφτιαχνε ποτά σε ένα μπαρ, στην πόλη Νοβάρα!

Ποιος ήταν ο «πατέρας» του Campari

Σύντομα, οι συνήθειες των ανθρώπων όσον αφορά στην κατανάλωση αλκοόλ έγιναν η… εμμονή του και δεν άργησε να ανοίξει ένα δικό του κατάστημα, στο οποίο σέρβιρε τους πελάτες του τα δικά του ποτά!

Αφού έμαθε την τέχνη του να φτιάχνει λικέρ, ο Campari αγόρασε το μπαρ το καφέ στο οποίο εργαζόταν.

1 gaspare cjh

Ο Gaspare Campari

Το Campari κατακτά το Μιλάνο, την πρωτεύουσα του στιλ!

To 1862 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά και μετακόμισε στο Μιλάνομια πόλη που ανταμείβει εκείνους που κάνουν τις δικές τους επιλογές, εκείνους που ξεχωρίζουν από το πλήθος και δημιουργούν το δικό τους στιλ!

Τι έκανε ο Campari στο Μιλάνο; Αρχικά άνοιξε μια εστιατόριο μπροστά από εντυπωσιακό, ιστορικό Καθεδρικό ναό του Μιλάνου -Ντουόμο ντι Μιλάνο- και στη συνέχεια άνοιξε το Cafe Campari, στην Galleria Vittorio Emanuele, την Ιστορική Στοά Μαγαζιών του Μιλάνου (είχε «κλείσει» θέση για το κατάστημά του όταν η Galleria ήταν ακόμη υπό κατασκευή). Η τελευταία τοποθεσία αποδείχθηκε κρίσιμης σημασίας για την καριέρα του Campari, ενώ εκεί ήρθε στον κόσμο στις 17 Νοέμβριου του 1867 ο γιος του Davide, ο οποίος και ήταν ο πρώτος πολίτης του Μιλάνου που γεννήθηκε μέσα στη Galleria!

gapase d

Ο Gaspare Campari είναι ο δεύτερος από τα δεξιά

Στο υπόγειο του νέου του καταστήματος στην Galleria Vittorio Emanuele, ο Campari έφτιαχνε πικρά απεριτίφ, κρεμώδη λικέρ και τονωτικά ποτά. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, το μπαρ του έγινε το πιο δημοφιλές στο Μιλάνο αφού το πικρό απεριτίφ του, το οποίο τότε ονόμαζε «Bitter Uso Olanda», κατάφερε να «τρελάνει» τους κατοίκους της πόλης και γρήγορα, άρχισε να πωλείται σε ολόκληρη την Ιταλία.

Η μυστική συνταγή του θρυλικού Campari

Τη δεκαετία του 1860, ο Gaspare δημιούργησε το προϊόν, όπως εμείς το γνωρίζουμε σήμερα: Το Campari. Η συνταγή για το ποτό, την οποία ο Campari κρατούσε μυστική, περιείχε περισσότερα από 60 φυσικά συστατικά, μεταξύ των οποίων, βότανα, μπαχαρικά και φλούδες φρούτων. Η συνταγή του Campari παραμένει μυστική μέχρι και τις μέρες μας.

kampari ergs

Το Campari στην παραγωγή

Πώς έπαιρνε το Campari το κόκκινο χρώμα του;

Μέχρι το 2006 το Campari έπαιρνε το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του από το καρμίνιο, μια κόκκινη χρωστική που παράγεται από το αποξηραμένο σώμα άπτερων θηλυκών εντόμων του είδους κοχινίλη, το οποίο ζει πάνω σε διάφορους κάκτους! Το καρμίνιο χρησιμοποιείται επίσης στη ζαχαροπλαστική, στη βαφή μικροσκοπικών δειγμάτων και στη βαφή των καλλυντικών.

Λέγεται ότι σήμερα μόνο ένα πρόσωπο στον κόσμο γνωρίζει όλη τη φόρμουλα για την παρασκευή του ποτού!

galleri d

Το κατάστημα του Campari στην Galleria Vittorio Emanuele

Gaspare Campari: Ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος

Ο Gaspare Campari έφυγε από τη ζωή το 1882 αλλά άφησε πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά, ένα μεγάλο όνομα και ένα ποτό που λατρεύεται μέχρι σήμερα από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ενδεικτικό ήταν το πρωτοσέλιδο της «Corriere della Serra» για τον θάνατο του Campari. «Ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος», είχε γράψει τότε η γνωστή ιταλική εφημερίδα και είχε απόλυτο δίκιο.

camparinoa

Η Galleria Vittorio Emanuele σήμερα και το Camparino

Οι δύο γιοι του Campari, Davide και Guido, ανέλαβαν τα ηνία της εταιρείας. Ωστόσο, κανείς από τους δύο δεν απέκτησε παιδιά.

davide

Ο γιος του Campari, Davide

Το 1904 άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο του Campari, στην πόλη Σέστο σαν Τζιοβάνι, κοντά στο Μιλάνο. Οι γιοι του άρχισαν να εξάγουν το ποτό, αρχικά στη Νίκαια, στην «καρδιά» της Γαλλικής Ριβιέρας. Έπειτα από τον θάνατο των δύο αδερφών, η εταιρεία πέρασε στα χέρια του ανιψιού τους, ο οποίος επίσης δεν απέκτησε απογόνους. Εκείνος με τη σειρά του άφησε την εταιρεία στη χήρα του.

add

Παλαιά διαφήμιση: Γιατί το Campari ήταν και είναι πάντα στη μόδα-!

Camparino b jj

Το Camparino το 1915

To 1915 οι γιοι του Campari άνοιξαν στην Galleria το μπαρ Camparino στο οποίο σέρβιραν κοκτέιλ με βασικό συστατικό το Campari! Το μοναδικό, για πολλούς λόγους, αυτό μπαρ προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Ιταλών οι οποίοι το αγάπησαν, ενώ έγινε και ένας «must-see» προορισμός για τους τουρίστες που επισκέπτονταν το Μιλάνο. Ωστόσο, το 1943, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Camparino χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επιδρομής. Οι πόρτες του μπαρ έκλεισαν μέχρι και το τέλος του πολέμου και άνοιξαν ξανά χάρη σε έναν ράπτη, τον Guglielmo Miani, ο οποίος αγόρασε την άδεια λειτουργίας του καταστήματος.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν το μπαρ άλλαξε στιλ και ονόματα, αλλά όχι και το βασικό του «συστατικό», το Campari, ενώ το 2012 ονομάστηκε ξανά «Camparino»!

Camparino 1 fdf copy

Το Camparino σήμερα

Αν επισκεφτείτε σήμερα το Μιλάνο, περάστε μια βόλτα από τη Galleria Vittorio Emanuele και πιείτε ένα δροσιστικό και απολαυστικό κοκτέιλ με Campari στο Camparino.

Campari & Tonic, Negroni, – ή Americano; Ό,τι κι αν επιλέξετε, να ξέρετε ότι πίσω του βρίσκεται ένας άνθρωπος αυτοδημιούργητος, ένα άνθρωπος με πάθος για τη δουλειά του: Ο Gaspare Campari!

Πηγή:cnn.gr

What's your reaction?
1Like2Love0Happy0Sad0Dislike

Leave a comment