Αποστάγματα, Για την ιστορία.

Το Κράτος του Κουρασάο είναι νησιωτική χώρα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, που βρίσκεται στο νότιο μέρος της Καραϊβικής Θάλασσας. Αποτελείται από το ομώνυμο νησί Κουρασάο και την ακατοίκητη νησίδα Κλάιν Κουρασάο. ανακαλύφθηκε το 1499 στις 26 Ιουλίου από τον Ισπανό Alonso de Ojeda  και πέρασε στην κυριαρχία των Ολλανδών το 1634

To Blue Curacao  είναι ένα είδος λικέρ που είναι φτιαγμένο με αποξηραμένες φλούδες του εσπεριδοειδούς λαράχα (laraha), φύεται στο νησί Curacao  απ’ όπου και πηρε την ονομασία του και  που σύμφωνα με πηγές παράχθηκε για πρώτη φορά.

 Το φυτό αυτό δεν είναι ενδημικό είδος στο νησί και μοιάζει με το πορτοκάλι, καθώς προήλθε από την ποικιλία πορτοκαλιών Βαλένθια, που είχε μεταφερθεί εκεί από τους Ισπανούς εξερευνητές γύρω στο 1500 όταν αποικείται για πρώτη φορά. Το έδαφος του νησιού Κουρασάο είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά και αυτό, σε συνδυασμό με το ξηρό κλίμα, αποδείχτηκε ότι δεν ταίριαζε με την καλλιέργεια του πορτοκαλιού Βαλένθια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μικρά και πικρά φρούτα στα δέντρα. Αν και η πικρή σάρκα του λαράχα δεν είναι καθόλου βρώσιμη, η φλούδα του διατήρησε την αρωματική και γευστική ευωδιά, διατηρώντας μεγάλο μέρος της ουσίας από την ποικιλία Βαλένθια

Το ποτό Κουρασάο έχει γεύση που προσιδιάζει σε εκείνη του πορτοκαλιού, με ποικίλο βαθμό πικρότητας. Είναι άχρωμο από τη φυσική του προέλευση, όμως συχνά γίνεται χρωματισμός του με τεχνητά μέσα, κάτι που προσδίδει εξωτική εμφάνιση στα κοκτέιλ και σε άλλα μικτά ποτά. Το μπλε χρώμα επιτυγχάνεται με την προσθήκη μιας χρωστικής, που είναι συχνά λαμπερή μπλε (E133 Brilliant Blue).

Πολλές μάρκες έχουν διεκδικήσει την πατρότητα του Blue Curacao. Ο Λούκας Μπολς, μέτοχος της VOC και ιδιοκτήτης αποστακτηρίου στο Άμστερνταμ, χρησιμοποίησε τον 18ο αιώνα τα πικρά πορτοκάλια του νησιού για να φτιάξει ένα λικέρ το οποίο έμοιαζε πολύ με το σημερινό Blue Curacao. Ο ίδιος πρόσθεσε μπλε χρωστικές στο λικέρ για να μοιάζει πιο εξωτικό. Μια άλλη θεωρία λέει ότι το Blue Curacao παρασκευάστηκε και διατέθηκε για πρώτη φορά στην αγορά από την οικογένεια Σενιόρ (Senior) το 19ο αιώνα, μια θεωρία που προτάθηκε από την ίδια την εταιρεία. Η Senior είναι η μόνη εταιρεία που χρησιμοποιεί λαράχα από το νησί και έτσι είναι η μόνη εταιρεία που επιτρέπεται στις ΗΠΑ να χρησιμοποιεί την λέξη «αυθεντικό» στην ετικέτα.

Λατρεύτηκε στα απανταχού μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία από τους μπαρτέντερ και τους καλεσμένους τους των δεκαετιών ’70 – ’90 και είναι η βάση για σχεδόν όλα τα κοκτέιλ με μπλε χρώμα όπως τα διάσημα Blue lagoon  και Blue Hawaiian.

What's your reaction?
4Like2Love0Happy0Sad0Dislike

Leave a comment