Behind The Bar, Recipes

Το shrub είναι ένα μη αλκοολούχο σιρόπι που αποτελείται από ένα συνδυασμό συμπυκνωμένων φρούτων, αρωματικών, ζάχαρης και ξιδιού. Αυτός ο γλυκός, αλλά όξινος μεικτής παραδοσιακά απολαμβάνεται ως συστατικό ενός ανάμικτου ποτού με σόδα.

Ιστορία shrub

Η λέξη shrub προέρχεται από την αραβική λέξη sharab, που σημαίνει “να πιείτε”. Αυτά τα σιρόπια, κοινά στην αποικιακή Αμερική, χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν ευχάριστα ποτά. Τα οικιακά shrub συνδυάζουν φρούτα ή χυμούς με ζάχαρη και ξύδι, αφήνουν το μείγμα για μια εβδομάδα περίπου, στη συνέχεια ανακατεύουμε το προκύπτον σιρόπι με δροσερό νερό για να δημιουργήσουμε ένα αναζωογονητικό ποτό.

Η πρώιμη αγγλική εκδοχή του shrub προέκυψε από τα ιαματικά λουριά του 15ου αιώνα. Το ποτό κέρδισε δημοτικότητα μεταξύ των λαθρεμπόρων στη δεκαετία του 1680 προσπαθώντας να αποφύγει να πληρώσει τους φόρους εισαγωγής για εμπορεύματα που αποστέλλονται από την ηπειρωτική Ευρώπη: Για να αποφευχθεί η ανίχνευση, οι λαθρέμποροι βούλιαζαν μερικές φορές βαρέλια αποσταγμάτων στη θάλασσα για να ανακτηθούν αργότερα και η προσθήκη αρωμάτων φρούτων βοηθούσε στην κάλυψη της γεύσης του οινοπνεύματος το οποίο προσβάλλοταν από το θαλασσινό νερό . Μια συνταγή πρώιμους Shrub Rum από το αγγλικό και αυστραλιανό βιβλίο μαγειρικής ήθελε αμύγδαλα, γαρύφαλλα, κασσία και φλούδα πορτοκαλιών, “εγχυμένο στο καλύτερο ρούμι”, με την προσθήκη νήμα αμμωνίας και βανίλιας.

Η αμερικανική εκδοχή του shrub έχει τις ρίζες της στην Αγγλία του 17ου αιώνα, όπου το ξίδι χρησιμοποιήθηκε ως εναλλακτική λύση για τους χυμούς εσπεριδοειδών και για τη διατήρηση των μούρων και άλλων φρούτων εκτός εποχής . Οι κονσέρβες φρούτων που έγιναν με αυτό τον τρόπο ήταν γνωστές ως shrub και η πρακτική αυτή μεταφέρθηκε στην αποικιακή Αμερική . Μέχρι τον 19ο αιώνα, τυπικές αμερικανικές συνταγές για shrub χρησιμοποιούσαν ξίδι πάνω σε φρούτα (παραδοσιακά μούρα) που αφήνεται να εγχυθεί από μία νύχτα μέχρι αρκετές ημέρες. Μετά τα φρούτα θα στραγγίζονταν και το υπόλοιπο υγρό θα αναμειχτεί με ένα γλυκαντικό όπως ζάχαρη ή μέλι και στη συνέχεια θα αραιωθεί για να γίνει ένα σιρόπι. Το γλυκό-ξινό σιρόπι μπορούσε να αναμιχθεί με νερό ή με σόδα και να χρησιμεύσει ως αναψυκτικό ή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε αλκοολούχα κοκτέιλ.

Τα shrub ήταν μια κοινή μέθοδος συντήρησης φρούτων, αλλά όταν τα τρόφιμα που παράγονται βιομηχανικά και η ψύξη στο σπίτι έγιναν κανόνας, shrub έφυγαν από τη μόδα.

Τώρα επιστρέφουν με μια εκδίκηση, ακολουθώντας την επανάσταση των κοκτέιλ και προσθέτοντας έναν εντελώς νέο κόσμο γεύσης σε κοκτέιλ και μη αλκοολούχα ποτά . Έχουν μια αρχική γεύση φρούτων που φέρνει τέλεια ισορροπία των γλυκών και ξινών στοιχείων για τα ποτά. Η λαμπερή γεύση του φρούτου εξισορροπείται από την οξύτητα του ξιδιού, το οποίο λειτουργεί σαν τα εσπεριδοειδή σε κοκτέιλ. Το ξίδι παρέχει μια ξεχωριστή μυρμήγκια (ελαφρό μούδιασμα) στην αφή του στόματος που λειτουργεί υπέροχα με τη γλυκύτητα των φρέσκων φρούτων. Καθαρίζει τον ουρανίσκο, καταστέλλει τη δίψα και είναι τέλειο αναζωογονητικό.

Συνταγή για Lime Ginger Shrub

4 Lime

300 gr ζάχαρη

50 gr ginger

300 ml μηλόξυδο

Εκτέλεση: Πλύνετε καλά τα lime. Αφαιρέστε την φλούδα τους χωρίς να πάρετε καθόλου από το λευκό τμήμα(ψίχα) διότι θα σας πικρίσει το Shrub.Καθαρίστε και κόψτε σε κύβους του ενός εκατοστού το ginger. Αφαιρέστε το λευκό τμήμα από την σάρκα των lime και κόψτε σε τέσσερα κομμάτια. Σε ένα μπολ βάλτε μέσα τα κομμένα lime το ginger και τις φλούδες των lime. Ρίξτε μέσα την ζάχαρη, ανακατέψτε καλά, σκεπάστε το μπολ με μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 2 ημέρες. Μετά από 2 ημέρες σουρώνουμε το σιρόπι που έχει δημιουργηθεί σε άλλο σκεύος. Περνούμε μια κουτάλα ή ένα γουδί και συνθλιβούμε το lime και το ginger προσπαθώντας να πάρουμε όσο περισσότερο χυμό μπορούμε. Σουρώνουμε τον χυμό πάνω στο σιρόπι προσθέτουμε το μηλόξυδο και ανακατεύουμε καλά. Μεταγγίζουμε σε αποστειρωμένο βάζο και σφραγίζουμε. Ανακινούμε 4 φόρες τη μέρα για 2 ημέρες. Σε 2 ημέρες περίπου τα συστατικά μας έχουν δέσει και είναι έτοιμο προς χρήση.

Συνταγή για Raspberry Shrub

300 gr Raspberry κατεψυγμένα.

600 gr ζάχαρη

300 ml Ξύδι Μπαλσάμικο

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ βάλτε μέσα τα κατεψυγμένα Raspberry μαζί με το ξύδι και  ανακατέψτε καλά, σκεπάστε το μπολ με μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 3 ημέρες. Μετά από 3 ημέρες σουρώστε σε ένα  κατσαρόλι το μείγμα, ρίξτε μέσα την ζάχαρη και τοποθετήστε σε μία πηγή θέρμανσης. Ανεβάστε σταδιακά την θερμοκρασία ανακατεύοντας έως ότου λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, μεταγγίζουμε σε αποστειρωμένο βάζο και σφραγίζουμε.

Στις συνταγές που αναφέραμε δημιουργούμε Shrub με δύο διαφορετικές τεχνικές. Στην πρώτη έχουμε αρωματισμό της ζάχαρης ενώ στην δεύτερη αρωματίζουμε το ξύδι. Προσαρμόστε την συνταγή σας ανάλογα με την πρώτη ύλη που έχετε για να πάρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πόσο διαρκεί το Shrub στο ψυγείο;

Γεμισμένο και ερμητικά σφραγισμένο σε ένα βάζο το shrub διαρκεί περίπου 4 μήνες στο ψυγείο εάν χρησιμοποιούνται με φειδώ. Με συχνότερη χρήση, παρόμοια με άλλα που διατηρούνται σε ψύξη τα shrub διαρκούν 6 εβδομάδες.

Μιχάλης Φυτούσης

What's your reaction?
1Like2Love0Happy0Sad0Dislike

Leave a comment