Behind The Bar, Για την ιστορία.

Το Glendronach είναι ένα αποστακτήριο που βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της περιοχής Speyside και ανήκει στα Highland whisky . Βρίσκεται στο χωριό Forgue, κοντά στην πόλη στο Huntly, στην επαρχία Aberdeenshire. Στην Σκωτική Γαελική γλώσσα το glen σημαίνει μικρή κοιλάδα (λαγκάδι) ενώ το dronach είναι τα βάτα, οπότε στα ελληνικά θα το μεταφράζαμε «Η κοιλάδα των βάτων».  

Το Glendronach είναι ένα από τα πιο γοητευτικά και παλαιομοδίτικα αποστακτήρια της Σκωτίας. Εξολοκλήρου φτιαγμένο από πέτρα μετά την πυρκαγιά του 1837 διαθέτει 9 ξύλινα wash tank, malt floor, χρησιμοποιεί ένα  Robert Boby Ltd  malt mill του 1922, παλαιώνει το whisky του σε warehouse που βρίσκονται στο αποστακτήριο και χρησιμοποιεί μόνο βύνη Σκωτίας.

Iδρύθηκε το 1826 από μια επιχειρηματική κοινοπραξία με επικεφαλής τον James Allardice και ήταν το δεύτερο αποστακτήριο που πήρε άδεια για νόμιμη παραγωγή ουίσκι σύμφωνα με τον νόμο περί ειδικών φόρων κατανάλωσης του 1823, οποίος είχε περάσει τρία χρόνια νωρίτερα και επέτρεπε την απόσταξη του Ουίσκι στη Σκωτία.  Ο Allardice ήταν πρωτοπόρος και έκανε το Glendronach ένα από τα πρώτα αποστακτήρια που χρησιμοποίησαν βαρέλια sherry για να ωριμάσουν το ουίσκι τους πριν από 200 χρόνια και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ακόμα ακόμη και σήμερα. Αυτό δημιούργησε ένα νέο προφίλ γεύσης στο εσωτερικό της βιομηχανίας και ως εκ τούτου το καθιστούσε πολύ επιθυμητό για τους πότες και τις εταιρείες ανάμειξης. Το αποστακτήριο σχεδόν καταστράφήκε από μια σοβαρή πυρκαγιά το 1837. Ο Allardice πτώχευσε 5 χρόνια αργότερα με αποτέλεσμα  το 1852, ο Walter Scott, ο πρώην ιδιοκτήτης του αποστακτηρίου Teaninich στα βόρεια Highlands, πήρε τον έλεγχο του Glendronach. Έφτιαξε το αποστακτήριο με πλήρη ανακαίνιση και το έφτασε μέχρι το επίπεδο ώστε από τα μέσα της δεκαετίας του 1860, το Glendronach να πληρώνει το μεγαλύτερο ποσό δασμού οποιουδήποτε αποστακτηρίου στη Σκωτία.

Ο Scott πέθανε το 1887 και το αποστακτήριο αγοσάστηκε από τη Somerville & Company . Έμειναν υπό έλεγχο μέχρι το 1920, όταν ο Charles Grant, ο γιος του ιδρυτή του Glenfiddich William Grant, αγόρασε το αποστακτήριο. Η μεγάλη εταιρεία ανάμειξης William Teacher & Sons πήρε τον έλεγχο το 1960 έτσι ώστε να εξασφαλίσει μια σταθερή προμήθεια ουίσκι Glendronach για το φάσμα των μιγμάτων της. Επεκτάθηκε το 1966/67 από 2 σε 4 αποστακτήρες(stills).  Η Allied Breweries (η οποία αργότερα έγινε η Allied Domecq) ανέλαβε τη William Teacher & Sons στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και εκμεταλλεύτηκε το αποστακτήριο έως ότου αποφάσισαν να σταματήσουν τη λειτουργία του το 1996.Άνοιξε ξανά το 2002 και το 2005 το Glendronach έγινε μέρος των Chivas Brothers/Pernod Ricard όταν η Allied Domecq διαλύθηκε. Οι Benriach Distillery Company, πήραν τον έλεγχο το 2008 αναστένωντας το αποστακτήριο με την ανακαίνιση, την αύξηση της παραγωγής, την επέκταση της ποικιλίας των Single Malt και την έκθεσή τους σε ένα ευρύτερο κοινό. Η παραγωγική ικανότητα του αποστακτηρίου είναι 1,3 εκατομμύρια λίτρα ουίσκι ετησίως και οι σημερινοί ιδιοκτήτες είναι οι Brown-Forman Corporation of America ιδιοκτήτες του Jack Daniels που ανέλαβαν την ηγεσία το 2016 για 285 εκατομμύρια λίρες.

Εκμεταλλευόμενος την εκδήλωση της Greek Whisky Association που διεξήχθη στις 19-02-2020 και αφού δοκιμάσαμε 5 πολύ ενδιαφέρουσες ετικέτες, 2 από την κλασική σειρά και 3 από διαφορετικές εμφιαλώσεις, δεν μπορούσα να μην γράψω για τις εντυπώσεις μου.

Glendronach 2008 -11 yo 46% – Professional Danish Retailers: Πολύ ενδιαφέρον ουίσκι παλαιωμένο μονό σε PX βαρέλια που κυκλοφόρησε για την αγορά της Δανίας το 2008 με ισορροπημένη γεύση αλλά υστερεί κατά τη γνώμη μου στο χρώμα που το περίμενα πιο σκούρο και στην επίγευση όπου της λείπει η διάρκεια.

Glendronach 15 yo 46%: Oloroso και PX βαρέλια σε ιδανικό συνδυασμό με αρκετό βάθος γεύσης. Ένα κλασικό 15άρι γεμάτο ουίσκι αλλά η παλιά του έκδοση πριν το 2002 ήταν πολύ καλύτερη με αποτέλεσμα στην άμεση σύνδεση που θα κάνει κάποιος να μην ενθουσιάζεται.     

Glendronach 18 yo 46%: Το καλύτερο κατά τη γνώμη μου ουίσκι του αποστακτηρίου και ένα από τα καλύτερα της κατηγορίας του. Γεμάτη γεύση και μακρά επίγευση. Στρογγυλό στο στόμα με πολυπλοκότητα, ένα εμβληματικό 18άρι παλαιωμένο αποκλειστικά σε βαρέλια Oloroso. Από τα ουίσκι που επιβάλλεται να έχει δοκιμάσει κάποιος.

Glendroanch 2007 -12 yo Single Cask #7675 60.2 % – Nickolls & Perks Exclusive: Άλλη μία Limited edition του αποστακτηρίου, παλαιωμένο σε PX βαρέλια. Χωρίς ισορροπία αφού τα γλυκά στοιχεία υπερισχύουν. Πάρα πολύ γλυκό στο στόμα με κυρίαρχη τη σταφίδα και τα ώριμα φρούτα. Ένα ουίσκι που απευθύνετε σε λάτρεις του PX που σίγουρα θα τους ενθουσιάσει.

Glendronach 2004 Hand Filled Cask #6630 56.1 % – Hand-filled at the distillery: Μία πάρα πολύ ιδιαίτερη έκδοση του αποστακτηρίου. Χωρίς να το αναφέρει κατά πάσα πιθανότητα παλαιώνει σε Oloroso βαρέλια και είναι γεμισμένο κυριολεκτικά με το χέρι από το βαρέλι στο μπουκάλι. Ένα πολύ ενδιαφέρων απόσταγμα που δεν ξέρω αν θα σας εντυπωσιάσει αλλά σίγουρα δεν θα σας αφήσει αδιάφορους.

What's your reaction?
1Like1Love0Happy0Sad0Dislike

Leave a comment