Αποστάγματα, Για την ιστορία.

Το Bénédictine είναι ένα λικέρ βοτάνων που παράγεται στη Γαλλία. Αρωματισμένο με είκοσι επτά λουλούδια, μούρα, βότανα, ρίζες και μπαχαρικά, αναπτύχθηκε από τον έμπορο κρασιών Alexandre Le Grand τον 19ο αιώνα και διατέθηκε στο εμπόριο ως προερχόμενο από μια πρωτότυπη συνταγή των μοναχών της Βενεδικτίνων της Μονής Fécamp  στη Νορμανδία που χάνεται στις στάχτες της Γαλλικής Επανάστασης .

Κάθε φιάλη Bénédictine έχει τα αρχικά D.O.M. στην ετικέτα, τα οποία είναι τα αρχικά των λέξεων “Deo Optimo Maximo”, που σημαίνει για τον Καλύτερο, Μεγαλύτερό μας Θεό.

Η διαδικασία παρασκευής περιλαμβάνει πολλές αποστάξεις οι οποίες στη συνέχεια αναμειγνύονται. Είναι γνωστό ότι περιέχει 27 βότανα και μπαχαρικά, από τα οποία τα 21 γνωστά:  Angelica , υσσωπός , αρκεύθος , μύρο , σαφράν , μοσχοκάρυδο , αρνίκο , βάλσαμο λεμονιού , τσάι , θυμάρι , κόλιανδρο , σκελίδα , λεμόνι , βανίλια ,  φλούδα πορτοκαλιού , μέλι , κόκκινα μούρα , κανέλα και μοσχοκάρυδο   αφήνοντας έξι άγνωστα συστατικά. Η συνταγή είναι ένα εμπορικό μυστικό που φυλάσσεται πολύ καλά, είναι γνωστή σε τρία μόνο άτομα ανά πάσα στιγμή. Τόσοι πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να το αντιγράψουν που η εταιρεία διατηρεί στο έδαφός της στη Fécamp μια “αίθουσα πλαστών” ( Salle des Contrefaçons ).

H αρχική συνταγή για το DOM Bénédictine δημιουργήθηκε το 1510 από τον Dom Bernardo Vincelli, στο αβαείο του Fécamp, όπου χρησιμοποιούνταν ως ελιξίριο για ασθένειες, όπως άλλωστε και εκατοντάδες άλλες φόρμουλες σε μονές και αβαεία όλου του κόσμου. Η συνταγή του ήταν μυστική και χαθηκε μαζι με την μονη η οποια καταστραφηκε στην Γαλλική Επανάσταση. Το 1863 ο Alexandre Le Grand ανέπτυξε μια συνταγή για ένα λικέρ βοτάνων, με τη βοήθεια ενός τοπικού χημικού, από παλιές φαρμακευτικές συνταγές που είχε αποκτήσει από ένα θρησκευτικό ίδρυμα όπου ένας παππούς της μητέρας του κατείχε το αξίωμα του φορολογικού εισαγγελέα.

Για να το βάλει στην αγορά, το διακόσμησε με μια ιστορία ότι δημιουργήθηκε από μοναχούς στο Benedictine Abbey του Fécamp στη Νορμανδία και παρήχθη από αυτούς μέχρι την καταστροφή της μονής κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης .Ξεκίνησε την παραγωγή υπό την εμπορική ονομασία “Bénédictine”, χρησιμοποιώντας ένα μπουκάλι με ένα διακριτικό σχήμα και ετικέτα. Για να ενισχύσει το μύθο του, έβαλε στην ετικέτα τη συντομογραφία “DOM”, για το ” Deo Optimo Maximo “, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην αρχή των εγγράφων από το Βενεδικτίνικο Τάγμα για να αφιερώσουν το έργο τους. Ο Le Grand στα τέλη του 19ου αιώνα αποφάσισε να ενισχύσει περαιτέρω την ταύτιση του brand με τον μοναχισμό και την αρχική ιστορία του, ανεγείροντας εγκαταστάσεις στο σημείο που στεκόταν παλιά το αβαείο του Fécamp. Το 1892 έπιασε φωτιά και καταστράφηκε ολοσχερώς, μαζί με τα αρχεία της εταιρείας.  Το 1900 ολοκλήρωσε τη μεγαλοπρεπή κατασκευή του επονομαζόμενου Palais Bénédictine, το οποίο σχεδίασε ο διάσημος Γάλλος αρχιτέκτονας Camille Albert, σε νέο-γοτθικό ρυθμό και που μέχρι σήμερα αποτελεί το στολίδι της πόλης, αλλά και ολόκληρης της βορείου Γαλλίας.

 Το μοναδικό αυτό ποτό, το οποίο σήμερα έχει περάσει στα χέρια του Ομίλου Bacardi-Martini, γνώρισε μεγάλες πιένες στην Αμερική τη δεκαετία του 1930, όταν το Club 21 της Νέας Υόρκης επινόησε το κοκτέιλ B&B – ίσα μέρη από Βενεδικτίνη και μπράντι. Η πιο ξηρή του γεύση είχε τέτοια επιτυχία ώστε η οικογένεια Legrand έσπευσε να το εμφιαλώσει και να το κυκλοφορήσει με την ίδια επωνυμία. Το 1977 προχώρησε και στο λανσάρισμα του «Café Bénédictine», ένα μείγμα Βενεδικτίνης και λικέρ του καφέ. Μέχρι και το 2010 το 75% της παραγωγής εξαγόταν από την χώρα και αυτό έδωσε μια σημαντική αύξηση της δημοτικότητάς του στη Γαλλία. Οι μεγαλύτεροι καταναλωτές του Bénédictine είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη.To βραβευμένο κοκτέιλ «Monte Cassino» είναι η πρόταση μας για να δοκιμάσετε.

Μιχάλης Φυτούσης

What's your reaction?
1Like1Love1Happy0Sad0Dislike

Leave a comment