Behind The Bar, Recipes

Οι γαρνιτούρες των κοκτέιλ είναι διακοσμητικά στολίδια που προσθέτουν χαρακτήρα ή στυλ σε ένα αναμιγμένο ποτό και κυρίως στο κοκτέιλ. Χρησιμοποιούνται για να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν τις γεύσεις σε ένα ποτό με την τόνωση των ειδικών νευρικών κυττάρων στη μύτη και στο στόμα, να διακοσμήσουν αισθητικά και να συμπληρώσουν γευστικά ένα κοκτέιλ.

Χρησιμοποιείται μια μεγάλη ποικιλία γαρνιτούρες κοκτέιλ. Πολλά κοκτέιλ με βάση το ρούμι, ειδικά εκείνα με γεύσεις φρούτων, τείνουν να είναι διακοσμημένα με γαρνιτούρες ή φέτες φρούτων με τροπικά θέματα. Τα ποτά με βάση την τεκίλα προτιμούν τα lime και άλλα εσπεριδοειδή. Τα ποτά με βάση το τζίν και τη βότκα τείνουν να γαρνίρονται με μια πιο αξιοπρεπή αίσθηση (ελιές, κρεμμύδια, ή πιθανώς μια συστροφή (twist) φλούδας εσπεριδοειδών ή ένα μόνο κεράσι μαρασκίνο). Τα ποτά με βάση το ουίσκι και το μπράντι τείνουν προς ελάχιστη γαρνιτούρα, αν υπάρχει. Οι αλυσίδες εστιατορίων και τα μπαρ του ξενοδοχείου τείνουν να χρησιμοποιούν μεγαλύτερες και πιο επιδεικτικές γαρνιτούρες, ενώ τα μπαρ της γειτονιάς τείνουν να πάνε στο άλλο άκρο.

Ορισμένες γαρνιτούρες είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της συνταγής, όπως στην περίπτωση της ελιάς του Martini ή του κερασιού στο Manhattan ή του κρεμμυδιού στο Gibson. Ένας άλλος λόγος για γαρνιτούρες είναι να βελτιώσουν την εικόνα των κοκτέιλ , έτσι ώστε όταν λαμβάνονται φωτογραφίες για τον Τύπο ή τα κοινωνικά μέσα να δείχνουν εντυπωσιακά, διαφορετικά ποτά δεν θα φαίνονται τόσο πολύ και τέλος ορισμένες γαρνιτούρες προσθέτονται για να βελτιώσουν ή να συμπληρώσουν οσφρητικά ένα κοκτέιλ βελτιώνοντας έτσι την συνολική εμπειρία της απόλαυσης του.

Η ομορφιά είναι ισχυρή

Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται ένα κοκτέιλ είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της εμπειρίας στην κατανάλωση αλκοόλ. Αρχίζουμε την εμπειρία με την λήψη της παραγγελίας του κοκτέιλ. Καθώς το ποτό είναι προσεκτικά προετοιμασμένο, οι αισθήσεις μας αρχίζουν να παίρνουν όλα τα αξιοθέατα, τις μυρωδιές, τους ήχους και την αίσθηση της διαδικασίας. Τελικά, όταν ανακινείται ή αναδεύεται και σουρώνετε στο ποτήρι στο τέλος γαρνίρεται. Ένα λεπτό σπρέι από έλαια εσπεριδοειδών από μια συστροφή(twist), μια ξεχωριστή πράσινη ελιά βυθισμένη σε μίξη με τζιν και βερμούτ, λίγες σταγόνες σιρόπι κερασιού Luxardo από είναι μικρές στιγμές που αναδεικνύουν την εμπειρία του κοκτέιλ και σημαίνουν ολοκλήρωση. Η γαρνιτούρα είναι το τελικό άγγιγμα, που έχει ως στόχο να εντείνει τις γεύσεις του ποτού, να τις συνδέσει, να αντιπαραβληθεί μαζί τους ή να τις συμπληρώσει τέλεια.

Δοχείο και γαρνιτούρα σημαίνει παρουσίαση

 Όπως η επιλογή των ρούχων μας, το στυλ στο ποτό βοηθά να παρουσιαστεί ένα κομμάτι της προσωπικότητάς του. Σκεφτείτε μια μικροσκοπική, έντονα μυτερή συστροφή λεμονιού ή μια φρέσκια κορυφή δυόσμου και λουλουδιών πάνω από ένα βουνό θρυμματισμένου πάγου σε μια κούπα tiki. Η εμπειρία μας για το ποτό ενεργοποιείται με τη λήψη της ομορφιάς του τελικού κοκτέιλ και στη συνέχεια μεταμορφώνεται με την πρώτη γουλιά. Η σχέση μεταξύ της εμφάνισης, της αίσθησης, της μυρωδιάς και της γεύσης ενός κοκτέιλ είναι σαν μία τελείως ισορροπημένη  και πλήρη αισθητική εμπειρία.

Παρουσίαση

Ένα γαρνίρισμα ορίζεται ως διακόσμηση αλλά είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Οι γαρνιτούρες μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλούς σκοπούς. Μπορούν να είναι απλές ή εξωφρενικές, με βρώσιμα ή μη βρώσιμα συστατικά, μεγάλα ή μικρά, να ρίχνονται σε ένα ποτό ή ίσως απορρίπτονται εντελώς. Σε ένα μπαρ, η παρουσίαση ενός κοκτέιλ θα πρέπει να ενισχύσει την εμπειρία του ποτού και επίσης να βοηθήσει στην εμπορικότητα του. Οι γαρνιτούρες και η συνολική παρουσίαση κοκτέιλ είναι πραγματικά μια μορφή μάρκετινγκ. Ποιος δεν αγαπάει ένα όμορφο, ακόμη και για το Instagram ποτό; Η παρουσίαση επηρεάζει την αντίληψη και η αντίληψή μας μπορεί να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από φαινομενικά πολύ μικρές λεπτομέρειες, συνεπώς οι γαρνιτούρες έχουν κομβικό ρόλο σε αυτό.

Τα φρούτα

Τα φρούτα πάντα έμπαιναν στα ποτά πολύ πριν χρησιμοποιηθούν στα κοκτέιλ. Ένα ποτήρι vodka θα είχε μία φέτα λεμόνι ενώ ένα γλυκό liqueur ένα κερασάκι maraschino. Αυτό γινόταν συνήθως για να δώσουμε ένταση στο στοιχείο που προσθέταμε στο ποτό (λεμόνι, πορτοκάλι…) και για να βελτιώσουμε την εμφάνιση του. Στο κοκτέιλ πέρασε στο επόμενο στάδιο. Φέτες, σφήνες, φρούτα κομμένα στη μέση ή ολόκληρα. Τρίγωνα, τετράγωνα, μικρές μπάλες ακόμη και ολόκληρη γλυπτική φρούτων χρησιμοποιείτε στους διαγωνισμούς. Δύο σκοποί εξυπηρετούνται με αυτό. Ο πρώτος είναι για να προϊδεάσουμε τον καταναλωτή τι περιέχει η ανάμιξη του και ο δεύτερος να συμπληρώσουν γευστικά το κοκτέιλ, στύβοντας μία σφήνα lime αν θέλουμε πιο όξινο πιο ποτό μας ή τρώγοντας μια φέτα ανανά για να μας συμπληρώσει τη γεύση.

Το Twist

Η συστροφή των εσπεριδοειδών είναι ένα πολύ απλό και όμως πολύ ξεχωριστό πράγμα. Αφαιρέστε ήπια μια λωρίδα από τη  φλούδα του πορτοκαλιού με ένα αποφλοιωτή λαχανικών ή ένα κοφτερό μαχαίρι, διπλώστε τις άκρες προς τα μέσα με φλούδα προς τα έξω και προσέξτε πως ένα μικρό νέφος από λαμπερό λάδι εσπεριδοειδών ψεκάζεται από τη φλούδα. Αυτή η απλή εφαρμογή ελαίων μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τις γεύσεις ενός κοκτέιλ και μπορεί επίσης να μειώσει δραματικά τη γλυκύτητα των σιροπιών ή των λικέρ. Είναι πραγματικά μαγικό πράγμα. Αυτό που φαινόταν αρκετά γλυκό πριν, είναι τελείως ισορροπημένο πλέον, το άρωμα των εσπεριδοειδών γεμίζει τα χείλη του ποτηριού και προσθέτει βάθος στις γεύσεις του κοκτέιλ.

Το Rim

Ως rim στο κοκτέιλ ορίζουμε το πάνω χείλος του ποτηριού όπου και μπορούμε να το γαρνίρουμε βελτιώνοντας έτσι και την γεύση αλλά και την αισθητική ενός κοκτέιλ. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές(αλάτι, ζάχαρη, σοκολάτα, chili, συνδυασμοί όπως ζάχαρη-κανέλα ή καραμέλα-αλάτι κ.α.)  αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ο καταναλωτής φέρνοντας στα χείλη του το ποτήρι θα γευτεί το κοκτέιλ μαζί με το γαρνίρισμα στο rim και αυτό μπορεί να προσθέσει ακόμη ένα γευστικό επίπεδο στο τελικό μας αποτέλεσμα αλλά εάν το rim δεν δένει αρμόνικα με το κοκτέιλ είναι βέβαιο ότι θα καταστρέψει το συνολικό αποτέλεσμα. Η εξέλιξη αυτής της τεχνικής μας παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια το γαρνίρισμα της μιας πλευράς του ποτηριού και όχι μόνο στο χείλος του αλλά και αρκετά βαθειά στην πλευρά του δίνοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Φύλλα

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τα πάντα, από μια φρέσκια δέσμη μέντας μέχρι τα φύλλα ανανά. Τα φύλλα των βοτάνων όπως το δενδρολίβανο, το θυμάρι ή η λεβάντα προσθέτουν γεύση και άρωμα, ενώ φύλλα όπως ο ανανάς ή η μπανάνα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την οπτική τους έκκληση και για να ειδοποιήσουν τον καταναλωτή σε μια γεύση που υπάρχει στο ποτό. Το πράσινο μπορεί να κάνει ένα κοκτέιλ στα ματιά πλούσιο και φρέσκο, ενώ τα ευχάριστα συμμετρικά μοτίβα τραβούν το βλέμμα. Μια μεγάλη γευστική δοκιμασία για αυτή την κατηγορία είναι ο δυόσμος. Η προσθήκη δυόσμου προσθέτει μια δροσερή φρεσκάδα και δίνει μια εντελώς νέα διάσταση στο ποτό, αλλά λόγο της έντασης του αρώματος του χρειάζεται προσοχή για να μην  χαθεί η ισορροπία του ποτού.

Λουλούδια

Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από ένα λεπτό λουλούδι που κοσμεί ένα φανταχτερό ποτήρι. Το λουλούδι θα μας δώσει χρώμα και άρωμα στο κοκτέιλ ενώ παράλληλα θα το κάνει να φαίνεται εντυπωσιακό.  Μπορείτε να παραγγείλετε εδώδιμα λουλούδια στο διαδίκτυο, να τα αγοράσετε σε τοπικές αγορές ή ακόμα και να μεγαλώσετε μόνοι σας. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία για να διαλέξετε, και μπορείτε να τα επιλέξετε για γεύση, άρωμα, ή ίσως πιο συχνά, μόνο για την ομορφιά τους. Μερικά από τα αγαπημένα μου είναι η λεβάντα, οι βιολέτες, τα τριαντάφυλλα και οι ορχιδέες. 

Στα κοινωνικά μέσα οι άνθρωποι μοιράζονται όλα τα είδη των όμορφων εικόνων των τροφίμων  διακοσμημένα με φαινομενικά ακίνδυνα λουλούδια. Ωστόσο, μερικά από αυτά τα λουλούδια δεν είναι καθόλου ασφαλή για κατανάλωση. Αυτό εξαπλώνει κακές πληροφορίες και μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό πρόβλημα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πολλά κοινά λουλούδια και φυτά δεν είναι ασφαλή για βρώση ή να έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμά σας, ενώ ορισμένα είναι πραγματικά αρκετά επικίνδυνα. Μια ουσία που περιέχει τοξικές χημικές ενώσεις, κάθετε σε μία μίξη με αλκοόλη, δηλαδή ένα διαλύτη. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες στον καταναλωτή . Συνεπώς, κάνετε πάντα την έρευνά σας σε έμπιστες πηγές και ίσως το πιο σημαντικό, μην υποθέσετε ότι κάτι είναι βρώσιμο μόνο και μόνο επειδή το έχετε δει στα κοινωνικά μέσα.

Φαγητό

Αυτή είναι μια πραγματικά διασκεδαστική κατηγορία και αποτελείται από σνακ που συνοδεύουν ένα ποτό. Ορισμένες γαρνιτούρες με βάση τα τρόφιμα περιλαμβάνουν κεράσια, γλειφιτζούρια, καραμέλες, μαλλί τις γριάς, αποξηραμένα φρούτα κ.α. Πολλοί μπάρμαν φτιάχνουμε τσιπς από δυόσμο ή βασιλικό και συνοδεύουμε τα ανάλογα κοκτέιλ και σχεδόν πάντα στα κοκτέιλ με μεγάλη αλκοολική ένταση ταιριάζει ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας. Οι δυνατότητες είναι σχεδόν ατελείωτες και περιορίζονται μόνο από την όρεξή σας ή τη δημιουργικότητά σας.

Αντικείμενα

Η τελευταία κατηγορία προορίζεται για αντικείμενα που εξυπηρετούν ένα σκοπό:  να προσθέσετε οπτική ολοκλήρωση. Αυτά τα αντικείμενα δεν είναι βρώσιμα και αυτό πρέπει είναι σαφώς κατανοητό. Μπαίνουν σε ένα κοκτέιλ για να μιλήσουν με μια ιστορία, να προσθέσουν κάποια προσωπικότητα ή να τα κάνουν πιο ευχάριστα. Ορισμένες γαρνιτούρες αντικειμένων είναι τα τραπουλόχαρτα, μικροσκοπικά παπιγιόν από καουτσούκ, φτερά, πολύτιμους λίθους, ομπρέλες, μικρές μαϊμούδες να κρέμονται από φύλλα και αεροπλάνα ή διάφορα ζώα.

Μιχάλης Φυτούσης

What's your reaction?
2Like4Love0Happy0Sad0Dislike

Leave a comment