Το Blue Blazer εξ ορισμού αποτελεί ένα από τα πρώτα ποτά που καταγράφηκαν ποτέ σε βιβλίο αφού ο δημιουργός του Τζερεμάια Τόμας (Jeremiah Thomas), γνωστός και ως ‘’the Professor’’, το συμπεριέλαβε στο πρώτο βιβλίο στον κόσμο με συνταγές για κοκτέιλ, το προσωπικό του κληροδότημα στον κόσμο των μπαρ, το ‘’How to mix drinks or the Bon Vivant’s companion’’, που εξέδωσε το 1862!

Ο Τζέρι Τόμας παρέλαβε έναν παραδοσιακό τρόπο σερβιρίσματος αποσταγμάτων, το Hot Toddy και προσθέτοντας λίγη επιδεξιότητα στην παρασκευή (flair) δημιούργησε το Blue Blazer. Το Hot Toddy λέγεται πως έχει τις ρίζες του στην βρετανική Ινδία του 18ου αιώνα, όπου αναμείγνυαν αποστάγματα με ζεστό νερό, ζάχαρη και μπαχαρικά και τα σέρβιραν ως θεραπευτικά μαντζούνια προς πάσα νόσο. Ο Τζέρι Τόμας, ένας μπαρτέντερ-σταρ της εποχής, συνηθισμένος στον καθημερινό ρόλο του ως ηθοποιός σκέφτηκε να προσθέσει λίγη «δραματουργία» σε ένα καθημερινό ποτό και… εγένετο Blue Blazer.

“Το φλεγόμενο περιεχόμενο των κουπών δημιουργεί μία άκρως εντυπωσιακή ροή μπλε φλόγας, από την οποία παίρνει και το όνομα του το κοκτέιλ.”

Κι αυτό διότι, πρακτικά, το Blue Blazer απαιτεί τη χρήση ενός υψηλόβαθμου αποστάγματος (ουίσκι για την αυθεντική παρασκευή), το οποίο ζεσταίνεται και αναφλέγεται από τον επιδέξιο μπαρτέντερ, ο οποίος στη συνέχεια καλείται να το αναμείξει με ζεστό νερό, «ρολάροντάς» το μεταξύ δύο μεταλλικών κυπέλων. Το φλεγόμενο περιεχόμενο των κουπών δημιουργεί μία άκρως εντυπωσιακή ροή μπλε φλόγας, από την οποία παίρνει και το όνομα του το κοκτέιλ.

H συνταγή :

  • Scotch Whisky 100ml
  • Βραστό νερό 100ml
  • Sugar Syrup 10ml
  • Ποτήρι Toddy
  • Lemon zest
“Drink because you are happy, but never because you are miserable.”
― G.K. Chesterton, Heretics