Τα πάντα είναι θέμα timing και η σωστή στιγμή για να γεννηθεί το Rum n’ Coke ήταν στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Τότε είναι που οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Καραϊβικής και Αμερικής άρχισαν να γίνονται πιο έντονες και έφεραν τις πρώτες ανταλλαγές αγαθών. Η Cola είχε μόλις αρχίσει να γίνεται διάσημη στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ από την άλλη λόγω ποταπαγόρευσης το whiskey και το gin ήταν σε έλλειψη. Αυτό αύξησε αμέσως την εισαγωγή ρουμιού από την Καραϊβική και το πάντρεμα και στα δύο μέρη ήταν αναπόφευκτο. Είναι λίγο θολό πότε ακριβώς έγινε ο πρώτος συνδυασμός και πού ακριβώς.

Το σίγουρο είναι ότι το ρούμι σερβιριζόταν από πολύ παλιά με νερό και μαύρη ζάχαρη ή μελάσσα και αυτός ο συνδυασμός έμοιαζε αρκετά στο σημερινό αποτέλεσμα. Φήμες λένε ότι και αυτό ονομαζόταν Cuba Libre. Όμως η cola σαν mixer πρωτοχρησιμοποιήθηκε γύρω στο 1900. Η ιστορία λέει ότι το αμερικανικό ναυτικό μπήκε στην Αβάνα τον Φεβρουάριο του 1898 και μυστηριωδώς βυθίστηκε το αμερικανικό πλοίο USS Maine. Από τότε ξεκίνησε ένας πόλεμος δέκα εβδομάδων και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ο Τέντι Ρούζβελτ και οι επίλεκτες δυνάμεις του κατέκτησαν τον λόφο του Suan Jose στο Σαντιάγκο της Κούβας. Τότε είναι που έληξε και ο αμερικανοϊσπανικός πόλεμος και άρχισε η cola να εισάγεται στην Καραϊβική.

Μία θεωρία αναφέρει ότι τον Αύγουστο του 1900 οι αμερικανικές δυνάμεις που είχαν εγκατασταθεί στο νησί για να γιορτάσουν την νίκη βγήκαν στα bar της Αβάνα. Τότε ο στρατηγός Ράσελ ζήτησε ένα ρούμι με cola και μια φέτα lime. Μόλις σήκωσε το ποτήρι ψηλά αναφώνησε “Por Cuba Libre”. Τότε οι υπόλοιποι Αμερικάνοι στρατιώτες παρήγγειλαν το ίδιο και έπιναν όλοι μαζί. Κάπως έτσι λέγεται ότι γεννήθηκε το όνομα ενός ιστορικού και διαχρονικού cocktail. Πολλοί βέβαια αμφισβητούν την ιστορία θεωρώντας ότι είναι ένα διαφημιστικό παιχνίδι των δύο συστατικών. Αυτή η πλευρά υποστηρίζει ότι εκείνη την περίοδο ήταν σχεδόν απίθανο να έχει φτάσει μπουκάλι cola στην Κούβα αφού η εμπορική της διάθεση σε γυάλινο μπουκάλι άρχισε αρκετά αργότερα. Από ότι φαίνεται η πραγματικότητα έχει χαθεί στον χρόνο και αυτό που έχει μείνει είναι μια δελεαστική και γοητευτική ιστορία.

Το Cuba Libre εκτόξευσε την φήμη του όταν ‘πρωταγωνίστησε’ στην ταινία Cocktail με τον Tom Cruise. Σε μία σκηνή ο νεαρός bartender έψαχνε σε ένα βιβλίο με συνταγές αυτήν του διάσημου ποτού. Μόλις την βρήκε κόλλησε για λίγο και γυρνάει στην σερβιτόρα και της λέει “Γιατί δεν μου είπες ότι είναι απλά Rum and Coke;”

H συνταγή :

  • White Rum 60ml
  • Coca Cola 90ml
  • Χυμό Lime 7ml
  • Ποτήρι Collins
  • Lime wage
“To alcohol! The cause of… and solution to… all of life’s problems”
― Matt Groening