Μπορεί ο καφές και το αλκοόλ να θεωρούνται από τον περισσότερο κόσμο ως δύο απόλυτα διακριτές και διαφορετικές απολαύσεις, όμως ένα κοκτέιλ καταφέρνει να τις παντρέψει.

Αν και οι περισσότεροι συνδυάζουμε τον καφέ με το πρωινό ξύπνημα ή με ένα απογευματινό διάλειμμα και το αλκοόλ με ένα δείπνο ή μια βραδινή έξοδο, δεν είναι λίγες οι φορές που αυτές οι γευστικές απολαύσεις μπορούν εύκολα να ταιριάξουν. Από την Ιταλική λιτότητα του Εσπρέσο Κορέτο, περνάμε σε πιο πολύπλοκες και πολυτελείς επιλογές, όποτε το περίφημο κοκτέιλ Εσπρέσο Μαρτίνι !

Η ιστορία του Εσπρέσο Μαρτίνι δεν είναι ιδιαίτερα παλιά, αφού το συγκεκριμένο κοκτέιλ χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Αν και είναι αρκετοί αυτοί που ερίζουν για την πατρότητα της ανακάλυψης του συγκεκριμένου κοκτέιλ, η πιθανότερη εκδοχή αναφέρει ότι δημιουργήθηκε από τον Βρεττανό μπάρμαν Ντικ Μπράντσελ, ο οποίος άλλωστε είναι ο δημιουργός πολλών άλλων κοκτέιλ που σήμερα θεωρούνται κλασικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μπράντσελ, η βασική αιτία που οδήγησε στην δημιουργία του Εσπρέσο Μαρτίνι ήταν το γεγονός ότι στο μπαρ που δούλευε τότε, η μηχανή του εσπρέσο βρισκόταν πολύ κοντά  του, οπότε ο δημοφιλής μπάρμαν ετοίμαζε τα ποτά έχοντας πάντα στη μύτη του την μυρωδιά του καφέ. Έτσι, όταν μια όμορφη νεαρή κοπέλα του ζήτησε ένα κοκτέιλ που «πρώτα θα την ξυπνούσε και μετά θα την αποτελείωνε», ο Μπράντσελ δε δίστασε καθόλου : ανακάτεψε έναν εσπρέσο με βότκα (το πιο δημοφιλές ποτό της εποχής), και αφού πειραματίστηκε λίγο ακόμα, σερβίρισε για πρώτη φορά το κοκτέιλ που θα γινόταν γρήγορα γνωστό ως Εσπρέσο Μαρτίνι!

Γρήγορο και εύκολο να ετοιμαστεί στο σπίτι, το Εσπρέσο Μαρτίνιδεν απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό μπάρμαν, εκτός από ένα δοσομετρητή και ένα σέικερ. Είναι ιδανικό για το ξεκίνημα της βραδιάς, καθώς συνδυάζει το αλκοόλ με την τόνωση που μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό ένας εσπρέσο. Μόνο με δυο αλκοολούχα και εσπρέσο  μπορούμε να φτιάξουμε ένα πολύ γευστικό κοκτέιλ, που θα εντυπωσιάσει όσους το δοκιμάσουν.

Τι χρειαζόμαστε για ένα Εσπρέσο Μαρτίνι;

  • Vodka 50ml
  • Kahlua 20ml
  • Espresso coffee 30ml
  • Syrup 10ml
  • Ποτήρι martini
  • 3 coffee beans

i drink to make other people more interesting.
ernest herming way