Είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά ποιος δημιούργησε την μαργαρίτα, το κλασικό ξινό κοκτέιλ με Tequila του Μεξικού που έχει γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα κοκτέιλ στον κόσμο. Οι ιστορίες της προέλευσής του είναι εξίσου πολλές με τις παραλλαγές του ποτού.

Μια ιστορία υποστηρίζει ότι το ποτό δημιουργήθηκε το 1938, όταν ο μεξικανός ιδιοκτήτης του εστιατορίου Κάρλος (Danny) Herrera το έφτιαξε για την αγαπημένη του  Ziegfeld Marjorie King. Υποτίθεται ότι η Tequila ήταν το μοναδικό αλκοόλ που άρεσε στον βασιλιά, γι΄αυτό ο  Herrera πρόσθεσε χυμό lime και αλάτι.

Μια άλλη εκδοχή λέει ότι ο Red Hilton, μπάρμαν στο Virginia City, έδωσε στο ποτό το όνομα της φίλης του Μαργκαρίτα Μεντεζ, η οποία χτύπησε κάποιον στο κεφάλι με ένα μπουκάλι ουίσκι και κατόπιν σκοτώθηκε από πυροβολισμό.

Άλλοι ισχυρισμοί περιλαμβάνουν ότι η γνωστή στην καλή κοινωνία του Texas, Margaret Sames (γνωστή και ως Margarita) έφτιαξε το πρώτο ποτό σε ένα πάρτι στο σπίτι της στο Ακαπούλκο του Μεξικό, το 1948. Ανέμειξε τρείς μεζούρες τεκίλα με μια μεζούρα Cointreau και μια λάιμ. Το ποτό είχε επιτυχία στους καλεσμένους της και γρήγορα κέρδισε την ελιτ του Τέξας και του Χίγουντ με το όνομα της δημιουργού του. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ίσως ονομάστηκε έτσι  για την ηθοποιό Rita Hayworth (το πραγματικό όνομα ήταν Margarita Casino) κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στην Τιχουάνα την δεκαετία του 1940 .

Στο βιβλίο του, Imbibe, ο ιστορικός των κοκτέιλ Ντέιβιντ Γουόντριχ συμφωνεί ότι η μαργαρίτα εφευρέθηκε το 1940. Λέει ότι το ποτό εξελίχθηκε από το The Daisy, ένα κλασικό κοκτέιλ δημοφιλές εκείνο το διάστημα που περιείχε αλκοόλ, χυμό εσπεριδοειδών και γρεναδίνη και σερβίρονταν  πάνω σε τριμμένο πάγο.

Η αρχική συνταγή για την Tequila Daisy, λέει, έγραφε ότι το αλκοόλ που χρησιμοποιούταν ήταν Tequila, αναμεμιγμένη με  λικέρ πορτοκαλί, χυμό lime και μια γουλιά σόδα. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι το Daisy σημαίνει “μαργαρίτα” στα Iσπανικά.

Σήμερα, η βασική συνταγή για  αυτό το κοκτέιλ είναι Tequila blanco , χυμός λάιμ και λικέρ πορτοκαλί και συνήθως  σερβίρεται σε ένα ποτήρι με αλατισμένο χείλος.

Η frozen margarita έγινε δημοφιλής στη δεκαετία του 1950, καθώς τα blenders άρχισαν να εμφανίζονται σε μπαρ. Αλλά  η μόδα απογειώθηκε πραγματικά το 1971, όταν ο restaurateur του Dallas Mariano Martinez δημιούργησε την πρώτη μηχανή κατεψυγμένης μαργαρίτας. Το πρώτο μηχάνημα βρίσκεται στο μουσείο Smithsonian.

Μια άλλη δημοφιλής παραλλαγή είναι το Tommy’s Margarita, η οποία, σύμφωνα με όλο και περισσότερους bartenders είναι η καλύτερη εκδοχή του ποτού. Το σιρόπι αγαύης αντικαθιστά το κλασικό λικέρ πορτοκάλι, σε αυτή την εκδοχή και ο εφευρέτης της συνταγής είναι ο Julio Bermejo, ιδιοκτήτης του θρυλικού εστιατορίου Tommy’s Mexican Restaurant στο San Francisco.

Πηγή: krasiagr.com

H συνταγή :

  • Tequila Blanco 60ml
  • Triple sec 30ml
  • Lime juice 30ml
  • Ποτήρι Coupe
  • Lime wage,Rim αλάτι
““Civilization begins with distillation”
― William Faulkner